Overzicht van de beste vijverfilter bacteriën


Als je vijver of vijverfilter wilt gaan opstarten – bijvoorbeeld voor het nieuwe vijverseizoen – wil je misschien weten wat de beste vijverfilter bacteriën op zo snel als mogelijk weer voor te zorgen dat de CO2 productie in de vijver weer helemaal op peil is.

Er zijn echter veel verschillende soorten verkrijgbaar en ik vond het tijd om u een lijst te verschaffen van de meeste gebruikte vijverfilter bacteriën.

Bacteriën voor de vijver kopen doe je als je een nieuwe vijver wilt gaan opstarten of na een winterperiode de vijverfilter snel van nitrificerende bacteriën voorzien, waardoor het vijverfilter snel voor biologisch evenwicht in de vijver gaat zorgdragen. Ook na het schoonmaken van het vijverfilter is het raadzaam om opnieuw wat bacteriën toe te voegen.

Een goed werkend vijverfilter zorgt voor voldoende CO2 productie en dat zorgt ervoor dat met name zuurstofplanten groeien en er voor zorgen dat de vijver helder blijft.
In dit artikel behandelen we een aantal merken. Wij horen graag van u welke vijverbacteriën u gebruikt en wat uw ervaringen zijn met dit product.

1. Bacterial (Velda)

Dit middel is misschien al het langst op de markt. Bacterial bevat hoofdzakelijk nitrificerende bacteriën en is in poedervorm gemakkelijk uit te strooien in uw vijverfilter. Het grote voordeel van Bacterial is dat het onbeperkt houdbaar is.

Bacterial Vijverfilter bacterien

Bacterial kunt u toepassen door :

  • uitstrooien in de vijver
  • uitstrooien in de vijverfilter (op het filtermedium)
  • te vermengen met bodemmateriaal

Bacterial is gemakkelijk online te bestellen (link via Bol.com)

2. Microbe Lift Super Start

Microbe-Lift filter bacteriën zijn speciaal ontwikkeld voor biologische vijverfilters. Het wordt in vloeibare vorm verkocht. Ook deze bacteriën worden rechtstreeks op het filtermedia uitgestrooid en zorgen er daarna voor dat de vijverfilter snel in evenwicht komt en dus ook snel haar werk gaat doen.

microbe-lift vijverfilter bacterien

Op de juiste manier toegepast zal Microbe-Lift er voor zorgen dat filter snel worden opgestart en voor een snelle afbraak van ammonia zoals nitriet en nitraat zal zorgen.

Door dit product gedurende een viertal weken na opstart van de vijverfilter te gebruiken, zal uw vijverfilter een aantal malen worden geholpen om tot maximale werking te komen.

Microbe-Lift kunt u hier bestellen (Link via Bol.com)

3. Colombo Filterstart

Ook Colombo Filterstart is een prima middel om vijver bacteriën snel op te starten. Ook dit middel is vloeibaar en dus rechtstreeks op het filtermedium (schuimmatten of direct in de drukfilter) worden uitgestrooid en kunt direct via Bol.com bestellen.

Een herhaling na twee weken is wenselijk om de opstart van nieuwe bacteriën snel te bevorderen. (opgave fabrikant).

Colombo vijverfilter bacterien

Waarom vijver bacteriën kopen ?

Moet je eigenlijk altijd vijver bacteriën kopen ? Het antwoord is nee. Het hoeft niet, maar als je sneller van je vijver wilt genieten raden we het wel aan. Het is een manier om sneller biologisch evenwicht in de vijver te krijgen en waardoor u de vijver dus sneller helder kunt krijgen.

Normaliter duurt het zo’n 6 tot 8 maanden om een evenwicht in de vijver te krijgen. Dit kunt u dus wat versnellen door het gebruik van nitrificerende bacteriën.

Ammoniak in de vijver verlagen

Vissen produceren ammoniak. Door de ontlasting van de vissen komt er ammoniak in het vijverwater. Biologische afbraak van ammoniak – nitriet en nitraat – wordt door een goed werkend vijverfilter gedaan. Nitrificerende bacteriën zorgen daarvoor.

Als een vijver dus nog te weinig bacteriën bevat om de afvalstoffen van de vijvervissen te verwerken is de kans groot dat de vijver nitriet en/of nitraat gaat bevatten wat uiterst schadelijk kan zijn voor de vissen.
Biologisch evenwicht in de vijver

Het bereiken van een biologisch evenwicht in de vijver is enorm belangrijk voor plant en dier. Maar hoe bereik je nu een goed evenwicht in je vijver ?

Belangrijk hierbij is te weten dat er een kringloop is van CO2 en zuurstof. Een goed evenwicht in de vijver betekent bijna altijd dat de vijver prima helder zal zijn en dat planten en vijvervissen zich er prima in thuis voelen.

Bacteriën zijn hierbij essentieel. Ze zetten afvalstoffen om in CO2 (Kooldioxide). De afvalstoffen bestaan uit organische stoffen als ontlasting, slib en bladweefsel).

Mineralen zorgen voor het transport of vervoer van CO2 door de gehele vijver. Ook mineralen hebben dus een zeer belangrijke functie in de kringloop van een biologisch evenwicht.

CO2 is voedsel voor zuurstofplant. Naast voldoende hard vijverwater, hebben zuurstofplanten CO2 nodig om te kunnen groeien. De kooldioxide wordt omgezet in groene bladeren en zuurstof en dat zorgt er dus weer voor dat het vijverwater zuurstofrijk is en blijft.

Samengevat kunnen we dus stellen :

Voldoende bacteriën in combinatie met voldoende waterhardheid en voldoende zuurstofplanten kunnen zorgen voor een heldere vijver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts