Wat doe je op de bodem van de vijver ?


Veel mensen vragen zich af wat ze met de bodem van de vijver moeten. Kan er zand op aangebracht worden of moet ik kiezen voor een andere bodembedekking, bijvoorbeeld grind op de bodem van de vijver. 

Bij het aanleggen van de vijver denk je misschien hier niet direct aan dingen die nodig zijn voor de vijver, maar uiteindelijk zult u toch een keuze moeten maken wat er met de bodem van de vijver moet gebeuren. Je hebt daarvoor diverse mogelijkheden :

 • Vijverzand
 • Grind
 • Vijversubstraat

Veel is afhankelijk van het soort vijver dat u wilt aanleggen. Als u bijvoorbeeld een natuurlijke vijver gaat aanleggen, wilt u ook natuurlijke materialen gebruiken.

Maar is vijversubstraat erg populair als bodem bedekker. In een kleine rechthoekige vijverbak kunt u bijna alle soorten bodembedekking of ondergrond toepassen.Wat doe je op de bodem van de vijver ?

Zo zal een koivijver meestal grind of helemaal niets op de bodem hebben. Een koivijver is een aparte vijver speciaal voor koi karpers. Het grind of vijver substraat dat in koivijvers gebruikt wordt is met name bedoeld om de spijsvertering van de koi te bevorderen.

Ook kunt u besluiten om granulaat te gebruiken. Granulaat is poreus en kan op die manier het bacterieleven in de vijver bevorderen. Wel of geen substraat in uw vijver is sterk afhankelijk voor het soort vijver dat u heeft of wil gaan aanleggen. Bij koivijvers is het gebruik van vijversubstraat zeer aan te raden.

Er zijn ook mensen die in hun vijver met lava of vijversubstraat aan de slag willen. Beiden kan, maar let er bij het gebruik van lava wel op dat de lavastenen een bruine kleur kunnen afgeven, waardoor het vijverwater moeilijk helder kan worden.

Bij een natuurlijke vijver is vijversubstraat weer overbodig.

Vijversubstraat voor de vijver bodem

Vijversubstraat wordt vaak als bodembedekker in vijvers gebruikt, zeker bij koivijvers. Vijversubstraat is zeer poreus van samenstelling waardoor er zich gemakkelijk bacteriën in kunnen vestigen. Door de bacteriën in de vijversubstraat, kunnen zij hun biologische werking doen, namelijk het reinigen van het vijverwater.

Vijversubstraat bevat – als het nieuw is – vrij veel stof. Het is daarom goed om de vijversubstraat eerst goed te wassen

Zand op de bodem van de vijver

De makkelijkste bodembedekking voor de vijver is regulier, schoon zand. Zand is echter alleen te gebruiken als er verder niet veel gebeurd in uw vijver. Er is overigens speciaal vijverzand verkrijgbaar.

Losse vijveraarde gebruiken op de bodem is niet aan te raden. Het zal ervoor kunnen zorgen dat de vijver troebel blijft.

Als u toch vijverplanten in de vijver is het raadzaam om de vijverplanten in speciale vijver manden (zie hieronder) te planten.

De vijvermanden worden gevuld met speciale vijveraarde of met vijversubstraat, zodat de waterplanten kunnen groeien.

Grind voor de vijver

Schoon grind in de vijver of kleine keien op de bodem van de vijver is een andere prima mogelijkheid. Grind als bodembedekker wordt veel toegepast.

Als u besluit om gewoon grind te gebruiken, is het raadzaam om alle kiezelstenen, witte of andere kleuren goed schoon te maken.

Wit grind staat mooi in de vijver. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld gele goudvissen goed zichtbaar zijn tegen de witte ondergrond.

Voordat u het grind in de vijver schept is het wel zaak om het grind goed schoon te maken zodat stof en vuil verwijderd worden. Beter is het om speciaal vijvergrind te gebruiken dat u kant en klaar kunt kopen. Het grote voordeel van vijvergrind is dat het goed gewassen is en dus eigenlijk direct klaar voor gebruik als bodembedekker.

Grind is overigens wat anders als split dat u in de vijver wilt gebruiken. Lava split voor de vijver geeft over het algemeen veel meer stof en bevat vaak scherpe randen waaraan vijvervissen die gemakkelijk kunnen bezeren.

Als u een koivijver heeft raden we vijvergrind aan als bodembedekking. Koi zullen de kleine kiezels gebruiken voor de spijsvertering. U moet dan wel opletten dat de korrelgrootte van de kiezen niet te groot is.

Net als zand kan grind zorgen voor veel stof in de vijver. Daardoor kan het zijn dat de vijver tijdelijk niet meer helder is.

Koi hebben bovendien de gewoonte om te froeten in het grind of zand, omdat ze continu op zoek zijn naar voedsel.

grind voor bodem koi vijver
Grind als bodembedekking van een koivijver
Voordelen van vijvergrind

Het grote voordeel van vijvergrind is dat het opnieuw gebruikt kan worden. Stel u wilt de vijver eens grondig schoonmaken dan kunt u het grind eruit halen en grondig wassen.

Daarna kunt u het grind gewoon weer gebruiken in de nieuwe vijver. Het nadeel van grind is dat leidingen en pompen verstopt kunnen raken.

Zorg er dus voor dat vijverpompen vrij blijven liggen en dat er geen grind in de vijverpomp kan komen.

Bodem van de vijver schoonmaken

De bodem van de vijver schoonmaken kunt u op verschillende manieren uitvoeren. Het gemakkelijkst is het gebruik van een vijverstofzuiger. (Bekijk vijverstofzuigers op Bol.com)

Zeker als u gebruik maakt van grind of vijversubstraat in uw vijver is het schoonmaken van de bodem van de vijver met een vijverstofzuiger erg handig.

Vijversubstraat voor vijverplanten

Vijversubstraat kunt u ook gebruiken bij het planten van vijverplanten.

Als u de vijverplanten in een vijvermand heeft geplaatst (of zo heeft gekocht), kunt u de bovenkant bedekken met vijversubstraat en zo de mand met vijverplanten verzwaren. Door de vijversubstraat poreus van samenstelling is, heeft dit geen nadelige gevolgen voor de vijverplanten.

Vijversubstraat voor de vijver
Vijversubstraat – poreuze steentjes waar bacteriën zich kunnen voortplanten

Waterplanten in vijvermanden

Als u waterplanten – zoals bijvoorbeeld zuurstofplanten – in de vijver wilt gaan plaatsen is het belangrijk om vijveraarde te gebruiken.

Vijvermanden voor waterplanten
Vijvermanden zijn er in alle soorten en maten

Reguliere tuinaarde kunt u niet gebruiken omdat deze vaak besmet is.

Door de waterplanten in vijvermanden te plaatsen, kunt u later ook gemakkelijker eruit halen als u uw vijver anders wilt inrichten of wanneer u bijvoorbeeld de vijver eens goed schoon wilt maken.

In onderstaande video wordt het planten van vijverplanten in manden uitlegd.

Samenvatting

Er zijn dus nogal wat mogelijkheden om de bodem van de vijver te bedekken. Let er wel op dat u vijverplanten in vijvermanden plaatst zodat u later de vijver makkelijker schoon kunt maken.

Vijversubstraat kan perfect gebruikt worden voor vijvers zonder vijverfilter.

Gewone tuinaarde kunt NIET gebruiken als voedingsstof voor water- of vijverplanten !

8 thoughts on “Wat doe je op de bodem van de vijver ?

  1. Dag Chris,
   Ja hoor dit grind kun je prima in de vijver gebruiken. Ik zou het wel eerst goed schoonspoelen voordat je het in de vijver doet. Het geeft namelijk relatief veel stof. Door het eerst te wassen ben je daar grotendeels vanaf. Carrara grind is een solide steen dus niet poreus. Dus veel bacterieleven zal er niet in dit soort grind ontstaan – dit in tegenstelling tot vijversubstraat. Maar het geeft een mooie witte ondergrond en de vissen zijn dus goed zichtbaar.

  1. Dag Elma,
   Excuses voor mijn late reactie. Natuurlijk kunt u stenen van de Maasvlakte gebruiken als deze goed zijn schoongemaakt.

 1. ik wil 6 kratten met 43 liter inhoud als planten bakken gebruiken? met daarin in substraat en vijveraarde en substraat als afdekking , is dat een goed idee? ik heb een 2200 liter bak, rechthoek en interne pomp met UV lamp. Er komen goudvissen bij.

  1. Als plantenfilter bedoelt u natuurlijk ? Ik denk dat het prima kan werken, mits er een kleine visbezetting is en relatief weinig vijverplanten in de vijver geplaatst worden. Normaliter dient de plantenfilter minimaal 1/3 inhoud te hebben van de totale vijver. Dus als u een vijver van 3.000 liter heeft, dient de plantenfilter minimaal 1.000 liter inhoud te hebben. (bij een normale visbezetting en vijverbeplanting.

   1. Hoi, dank voor de reactie. Ik bedoelde een vijver filter en pomp ineen, OASE Filtral 9000 onderwaterfilter. Het gaat heel goed, met veel zuurstof planten en 15 kleine goudvissen
    .

    1. Dag Hugo,

     De Oase Fitral 9000 onderwaterfilter is een prima systeem voor een kleinere vijver. Niks mis mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts