Hoe lang duurt het voor vijver helder is met uv lamp ?


De zomer is de periode waarin de vijver helemaal groen kan uitslaan. Groen vijverwater is het gevolg van een explosie van zweefalgen in het vijverwater.

Om weer snel een heldere vijver te krijgen overweegt u misschien om een uvc filter op uw vijver aan te sluiten. Maar hoe lang duurt het voor vijver helder is met uv lamp ?
Deze vraag even snel beantwoorden is gewoon niet mogelijk. Het verschilt van vijver tot vijver. We kunnen overigens wel voorstellen dat u snel van dit probleem af wilt zijn, want wie zit er nu te wachten op bijvoorbeeld een koi vijver die alleen maar groen vijverwater laat zien.

Door de groene vijver zit u de vissen nog nauwelijks. Is een uv lamp dan een snelle oplossing ? Ja en Nee !

Hoe snel werkt een uv lamp voor de vijver ?

Het aanschaffen van een uvc unit kan een snelle oplossing bieden. Als u nog geen uvc unit heeft, kunt u inderdaad overwegen om er een aan te schaffen.

Een sterke uv lamp kan het probleem aanpakken. Door de uv straling worden de zweefalgen gedood. Maar u zult meer moeten doen om het probleem structureel aan te pakken.

Het resultaat van een uv lamp is dus van meerdere factoren afhankelijk.

We hebben er al veel over geschreven, maar momenteel – zomer 2019 – is door het mooie weer dit probleem weer volop aanwezig in vele vijvers.

Hoe lang duurt het voordat vijver helder is met uv lamp ?

Te zacht water

Zweefalgen gaan bijna altijd gepaard met te zacht vijverwater. Het vijverwater harder maken doet u door bijvoorbeeld gh plus toe te voegen.

Te zacht vijverwater zorgt ervoor dat er een verstoring in de balans van uw vijver kan optreden. In een vijver zullen met name de zuurstofplanten niet tot hun recht komen door het zachte vijverwater.

Hard vijverwater is essentieel voor vijverplanten en met name zuurstofplanten. Zweefalgen zijn eencellige plantjes !

Doordat ze de kans krijgen om te groeien (zacht vijverwater) zullen ze de overhand krijgen in de vijver en daardoor de groei van zuurstofplanten verhinderen.

Tijd dus om de balans in de vijver te herstellen.

Om tegelijkertijd de zweefalgen aan te pakken kunt u kiezen voor een uv lamp. Deze wordt geplaatst achter de biologische vijverfilter en kunt u direct aanzetten.

De uv lamp geeft uv straling af aan het vijverwater en de uv stralen zorgen ervoor dat de zweefalgen gedood worden.

Let er daarbij wel op de sterkte (capaciteit van de uv lamp) afgestemd dient te zijn op de inhoud van de vijver.

In het artikel “ Hoeveel watt moet de uv lamp zijn ?” leest u er meer over. Zeker in de zomerperiode is het af te raden om de uv lamp uit te zetten !

Conclusie en tips :

Het resultaat dat u wilt bereiken is dus ook sterk afhankelijk van het soort vijver dat u heeft. Heeft u veel planten in de vijver, zult u moeten zorgen voor hard vijverwater. In veel gevallen hebben probleemvijvers een veel te laag gh gehalte.

Als u het gh gehalte op peil brengt kunt u tegelijkertijd een uvc unit achter de vijverfilter plaatsen. Let er dus wel op dat de inhoud van de vijver – en eigenlijk ook de vissen- en plantenbezetting – overeenkomt met de sterkte van de uv lamp.

Een te lichte uv lamp doet immers weinig tot niets en zal dus het probleem van zweefalgen in de vijver ook niet oplossen.

Wees terughoudend met overmatig voeren. Een teveel aan voer in de vijver is voeding voor meer zweefalgen in de vijver.

Voer uw vijvervissen niet meer dan dat ze in vijf minuten opeten. Meer hoeft echt niet. In de zomerperiode kunt u dit enkele keren per dag doen.

9 thoughts on “Hoe lang duurt het voor vijver helder is met uv lamp ?

 1. Hoe snel zou je resultaat moeten zien, is dat na een dag, weken, maanden? Is de vraag, en daar komt geen antwoord op. Ik lees alleen ” snel” 🙂

  1. Sorry voor de late reactie Stef. Snel is in principe : binnen 1 week moet je resultaat zien. (Dat geldt natuurlijk alleen als de UV lamp voldoende capaciteit heeft – vervangen moet altijd na 1 jaar; dan is de uv-straling uitgewerkt van de lamp). Let er ook op dat het aantal Watt van de UV lamp voldoet aan de inhoud van de vijver. Als vuistregel : 1 Watt per 3m3 inhoud. Dus 20m3 moet een UV lamp hebben van 7 Watt.

  1. Dag Ornelis, dit is moeilijk te zeggen zo. Hoeveel koi heeft u in de vijver ? En welk vijverfilter gebruikt u momenteel ? Daarna kan ik u misschien van antwoorden voorzien.

    1. Dag Pat,

     In principe moet 30Watt voldoende zijn om de vijver helder te krijgen. 11 koi en een goed werkend 3 kamer vijverfilter is ook prima. Waar ik twijfel over heb : de GH waarde van de vijver. Ik vermoed dat deze veel te laag is.

  2. Bruin water heeft niets met algen te maken.
   Maar het lijkt erop u filter de hoeveelheid ontlasting niet aan kan van uw vissen of veel slip op be bodem. Alles hangt en staan met hoe het water uit de vijver wordt gehaald. Het beste is gravitair middels een bodemdrain.
   Een pomp op een vlakke bodem werkt ook niet echt.
   Die pakt het zweef vuil dat in de buurt rond zweeft maar als de vijver een grote en vlakke vloer en oppervlakte heeft kan 1 pomp dit niet verhelpen.
   Dan moet er 1 klein diep punt zijn in je vijver waar het vuil naar toe zakt.
   Probeer het slib smurrie van gevallen rottende blaren en vissen ontlasting te verwijderen van de bodem en kijk of je filter wel voldoende groot is.
   Een 6kubs koi vijver kan je niet schoon krijgen met een drukfiltertje.
   Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
   Suc6

 2. koi vijver 5000 l
  3 vaks filter
  lamp 30w nieuw
  11 kois tussen 15 cm en 60 cm
  groen water
  krijg het niet helder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts