Hoe vaak moet je een vijverfilter schoonmaken ?


Hoe vaak moet je een vijverfilter schoonmaken ? Ik krijg er veel vragen over. In dit artikel vertel ik er wat meer over. Tips en adviezen wanneer en hoe en wanneer een vijverfilter kunt reinigen.
De vraag hoe vaak je een vijverfilter moet schoonmaken is eenvoudig te beantwoorden. Het ligt er namelijk aan wat je schoon wilt gaan maken en wat voor soort vijverfilter u heeft.

In principe reinigt u het gehele vijverfilter alleen als u besmettelijke ziekten in uw vijver heeft !

In alle andere gevallen gaat u zeer voorzichtig te werk en is het totaal schoonmaken van de vijverfilter overbodig ! 

Belangrijk !

Als u het vijverfilter gaat reinigen of schoonmaken is het verstandig om dit ‘voorzichtig’ uit te voeren. U gaat immers niet alleen vuil verwijderen uit het vijverfilter, maar ook zal de bacteriecultuur die in het vijverfilter aanwezig is – deels – worden vernietigd.

Vergeet niet na het schoonmaken altijd opnieuw bacteriën (Link naar Bol.com) toe te voegen aan de vijverfilter !

Wanneer ga je een vijverfilter schoonmaken ?

In de meeste gevallen zullen mensen een vijverfilter – als onderdeel van de vijver – schoonmaken in het voorjaar of in het najaar als het vijver seizoen voorbij is.

Er is echter geen ‘standaard’ tijd aan te geven wanneer je de vijverfilter wilt reinigen. Belangrijker is wat je gaat reinigen.

Bij extreme vervuiling van het vijverfilter – bijvoorbeeld als u een groene vijver heeft door veel zweefalgen – kunt u natuurlijk wel de vijverfilter ook tussentijds reinigen. De manier waarop u dat moet doen leest u hieronder.

Oorzaken

Een sterk vervuilde vijverfilter kan een aantal oorzaken hebben :

 • draadalgen in de vijver
 • zweefalgen in de vijver
 • Teveel bladafval of niet gegeven voer

Bij een teveel aan draadalgen in de vijver zullen de lange draden van de algen in de vijverfilter terecht kunnen komen. U zult dan ook vaak eerder problemen ervaren als verstopte vijverpompen of bodemdrains.

Als de vijverpomp verstopt raakt, zal er geen vijverwater meer naar de vijverfilter worden gepompt. De vijverpomp reinigen betekent dat vuil handmatig gaat verwijderen.

Als u veel last heeft van draadalgen is het raadzaam om ook deze goed schoon te houden. Een vijverpomp schoonmaken kunt u dan altijd doen. Het zal geen invloed hebben op de bacterie cultuur in uw vijver.

Zweefalgen zorgen voor groen vijverwater. Extreem veel zweefalgen kan u vijverfilter ook zwaar belasten. Het filtermedium van de vijverfilter zal dan ook helemaal groen zijn van de zweefalgen.

Veel vijver slib op de bodem van de vijver kan uiteindelijk ook in de vijverfilter terecht zijn gekomen. De vijver helder krijgen kan betekenen dat u het slib of overtollige vuil moet gaan schoonmaken.

vijverfilter schoonmaken

Belangrijker is hoe je gaat schoonmaken !

Hoe gaat u het vijverfilter reinigen ? Het reinigen van het vijverfilter dient zorgvuldig te gebeuren op een manier dat u het bacterieleven in de filter zoveel mogelijk in tact laat.

Tenminste, als u geen besmettelijke infectie heeft in uw vijver. Daar gaan we in dit artikel niet vanuit.

In de praktijk betekent dit dat u slechts het filtermedium afspoelt met lauw water en daarmee het grof vuil verwijderd van de matten of schuim.

Maak de matten, watten, beads of schuim dus nooit helemaal schoon als u slechts grof vuil wilt gaan reinigen in de vijverfilter. Er bestaan ook nog steeds prima zandfilters.

Ook hiervoor geldt dat u het zand nooit helemaal schoonspoelt, maar slechts het vuil van de bodem moet verwijderen en de bacteriën in het zand op deze manier hun werk laat voortzetten.

Het is dus ook afhankelijk van het soort vijverfilter u in gebruik heeft.

Sommige vijverfilters bieden de mogelijkheid om vuil eenvoudig te verwijderen en zijn derhalve makkelijk schoon te maken.

Het schoonmaken van drukfilters

Wees voorzichtig met de filtermedia !

Als u een drukfilter voor de vijver heeft is het schoonmaken ervan vaak niet meer dan een simpele handbeweging (samentrekken van het schuim in de filter).

Video : Oase vijverfilter schoonmaken (Drukfilter)

Hierdoor wordt het meest vuil direct verwijderd en blijft het grootste deel van nitrificerende bacteriën in het filter actief.

Het vuil zakt daarna naar de bodem en is daarna eenvoudig te verwijderen.

Ook sommige doorstroom vijverfilters kennen de mogelijkheid waarbij u eenvoudig de schuimmatten kunt schoonmaken door ze samen te trekken door middel van handvaten.

Na het schoonmaken is het altijd verstandig om opnieuw bacteriën voor vijverfilters (Link naar Bol.com) toe te voegen. Op die manier worden weggespoelde bacteria direct aangevuld.

Dit systeem van reinigen wordt vaak toegepast bij vijverfilters die filterschuim als media (waar de bacteriën zich in vestigen), zoals bijvoorbeeld drukfilter.

filtermedia reinigen vijverfilter

Verschillende soorten Vijverfilter media

Onder vijver filter media wordt verstaan het materiaal waar de bacteriën zich kunnen vestigen waarbij zij hun werk doen en afvalstoffen in het vijverwater omzetten in zuurstof.

Er bestaan inmiddels vele soorten vijver filter media. We geven een opsomming :

 • Filterschuim
 • Japanse matten
 • Beads

Tip !

Als u regelmatig veel vuil in de filter aantreft is het te overwegen om een goede voorfilter aan te schaffen die er dan voor zorgt dat grof vuil niet in de eigenlijke vijverfilter terecht komt. Dit voorfilter is dan meestal ook veel eenvoudiger schoon te maken.

Filterschuim wordt vaak gebruikt bij drukfilter en sommige doorstroom filters. Japanse matten worden ook veel gebruikt bij doorstroom filters en meerkamer filters.

Zowel filterschuim als de matten kunnen een verdeling van grof naar fijn. Het grove schuim en de grofmazige matten dienen ervoor om grof vuil tegen tegen te houden.

Deze zijn ook gemakkelijk te reinigen door ze goed schoon te spoelen.

Beads Vijverfilter

Als u vijverfilter heeft die ‘draait’ op beads (die er overigens ook weer in vele soorten zijn) bent u eigenlijk verplicht om ook een goede voorfilter te gebruiken.

Op de beads hechten zich de bacteriën die zorgen voor de nitrificatie (omzetting naar zuurstof). De beads schoonspoelen betekent direct dat u al het bacterieleven in de beadfilter zult vernietigen.

Tips en/of opmerkingen over vijverfilter schoonmaken ?

Als u toch nog met vragen blijft zitten over hoe een vijverfilter schoonmaken makkelijk en zorgvuldig kan gebeuren of heeft u tips of opmerkingen over dit artikel ?

Laat gerust een reactie achter op deze pagina. Gebruik daarvoor onderstaande commentaar box. De redactie van Vijverwereld.com zal deze trachten te beantwoorden.

Bovendien kunt u uw ervaringen op deze manier prima met andere lezers van onze website delen.

9 thoughts on “Hoe vaak moet je een vijverfilter schoonmaken ?

 1. Wij hebben een doorstroomfilter en de japanse matten, actieve kool en buisjes zijn regelmatig wel vuil door modder. Als je dit nu reinigt met bijv. een tuinslang spoel je dan niet al de bacteriën ook weg? Daar ben ik n.l. bang voor omdat je bij het installeren de bacteriën juist in de filter moest doen op het filtermedium.

  1. Het schoonmaken van Japanse matten in de vijverfilter dient inderdaad met beleid te gebeuren, Rob – Dus zeker niet alles helemaal ‘schoonspuiten’, maar er wel voor zorgen dat het ergste vuil weg is, bijvoorbeeld alleen bovenop wegspuiten met schoon water en de rest met rust laten. Ik weet zo niet welk doorstroomfilter je hebt, maar bij de meeste kun je daarna een schuif openzetten, waardoor je het vuil uit de filter kunt laten lopen. Overigens zou ik sowieso na reiniging bacteriën toevoegen aan de filter (dus op de matten). Bij deze temperaturen (momenteel ca. 22 graden), zullen ze zich snel hechten aan de japanse matten en zich dus ook vermenigvuldigen.

   1. Bedankt voor je reactie Bernard.
    Het is een Velda Cross-Flow Biofill doorstoomfilter met uv lamp. De vijver is prachtig helder maar was wel behoorlijk vervuild door fijnstof. Vermoedelijk door de vele vissen, er zitten behoorlijke vissen in. Ik heb er al een stuk of 5 emmers modder uitgehaald dus dat lucht al op maar daardoor is er ook veel vuil in de filter gekomen. De inlaat van de pomp is ook snel verstopt en daarom gebruik ik nu nog de oude emmer van de Velda bio filter die op de bodem staat met een draaideksel met gaatjes erin. Ik kan zo niet meer op de naam komen maar hij staat al ong. 25 jaar in de vijver. In de emmer heb ik nu nog een mat die het ergste vuil al tegenhoud. Dus uiteindelijk zal het goed komen en er veel vuil uit zijn.

 2. Ik heb een Velda 25 Clear Control drukfilter en ik krijg het water maar niet helder. Op zich is de vijver klein 2 bij 1mter bij 80 diep en 7 kois van klein tot middelgroot. Ik heb hem al 3 keer open gehad en de mat gereinigd. Binnen de kortste keren komt er nog maar een klein straaltje uit en is ie zo weer vies.

  Wat kan ik daar aan doen?

  1. Dag Hans, Op zich moet de Velda 25 Clear control drukfilter geen problemen geven als het gaat om schoon vijverwater. Veel is afhankelijk van de vijverbodem en de vijverbeplanting. Bij een kleine vijver zou ik altijd een ‘grindbed’ met schoongewassen grind gebruiken en geen vijveraarde. Bovendien zou ik in een kleine vijver met koi uberhaupt geen vijverbeplanting gebruiken. Maar deze informatie geef je helaas niet.

 3. Ik maak elke week mijn matten schoon ,met vijverwater ,is dit dus niet goed .Ook laat ik dan deel water eruit lopen en vul ik hem weer bij .Ik heb koi s.Als ik af en toe zie hoe bruin het water in de middelste kamers is zou ik denken dat ik daar goed uit doe ,maar uit u artikel blijkt dus maar een of twee keer per jaar

  1. Dag Ruud,
   Het ligt eraan ‘hoe goed’ de matten schoongemaakt worden. Als u werkelijk al het vuil helemaal verwijderd is er op zich niets aan de hand. Het gaat erom dat u de bacterien in de matten niet ‘wegspoelt’. Ik weet niet welke vijverfilter u gebruikt, maar als het een doorstroomfilter installatie betreft dient u inderdaad voorzichtig te werk te gaan om bacterien niet helemaal uit de filtermatten te spoelen. De vijverbezetting (vissen en beplanting) bepalen in hoevaak de filtermatten gereinigd moeten worden. Bij een ‘zware’ bezetting in de vijver is het mogelijk om dit meerdere malen per jaar te doen. Bij een redelijk normale bezetting is in principe twee keer per jaar voldoende.

 4. Ik wil de vijverfilter voor de winter schoonmaken.
  Maar hoe moet ik ze in de winter opbergen.
  Ik neem aan dat ze niet droog mogen staan maar als het dan gaat vriezen . Kunnen ze dan kapot vriezen?
  Dus mijn vraag, Hoe komen ze het beste de winter door?

  1. Dag Jos,
   Om eerlijk te zijn begrijp ik niet zo goed wat je bedoelt te zeggen. Wat wil je opbergen ? Het filtermateriaal ?
   Ik zou de vijverfilter gewoon laten draaien in de winter. Maar nogmaals, ik weet dus niet zo goed wat je precies wil zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts