Hoeveel Watt Moet De Vijver UV Lamp zijn ?


Hoeveel watt moet de UV vijverlamp voor de vijver zijn ? Om dat te bepalen kunt u een eenvoudige berekening uitvoeren. Moeilijk is dat dus niet. De sterkte van de UV lamp voor de vijver wordt uitgedrukt in Watt. De juiste capaciteit bepaald het succes. Een uv lamp ook wel ultraviolet lamp of filter bij de vijver plaatsen zal helpen bij het bestrijden van zweefalg in de vijver.

Bepaal : hoeveel watt moet de UV lamp voor de vijver zijn

Om te bepalen hoeveel watt de uv lamp of de sterkte van de uvc lamp voor de vijver moet zijn zult u een kleine rekensom moeten uitvoeren. Moeilijk is dit overigens niet.

Als u de juiste uvc lamp gebruikt, zal dit worden ingezet om de vijver helder te krijgen. UV straling doodt zweefalgen in de vijver, tenminste als u de juiste UV-c lamp installeert.

Vijverwereld.com geeft u aan de hand van een aantal voorbeelden hoe u dit eenvoudig kunt bepalen.

Indien u te weinig wattage in uv-c vijverlampen gebruikt zal de functie aanmerkelijk afnemen.
Maar wat moet je nu aanschaffen ? Welke uv lamp voor vijver kunt u kopen ? Wat is de beste ? Hoeveel Watt moet de UV lamp voor de vijver zijn ? Wat is het juiste wattage ? Welke UVC filter voor de vijver is voor u geschikt ? We proberen al deze vragen voor u te beantwoorden.

We hebben een overzicht samengesteld. Daaruit is gemakkelijk af te leiden welke UV lamp u nodig heeft om zweefalgen in de vijver te bestrijden.

hoeveel watt moet de UV lamp voor de vijver zijn

De vijver helder houden

Wat doet een uv lamp in de vijver ? Om de vijver mooi helder te houden kunt u de aanschaf van een UV lamp (of UVC filter) overwegen.

Uit de tabel is eenvoudig af te lezen welke UV sterkte u dient te gebruiken. Heeft u bijvoorbeeld een vijver met een inhoud van 10.000 liter, met alleen vissen – bijvoorbeeld koi karpers – dient de uv lamp voor de vijver 36 watt te bedragen.

Heeft u een vijver met vissen en beplanting met een inhoud van 3.000 liter ? Dan is het raadzaam om een uv lamp van 11 Watt te gebruiken. Een lamp van 9 watt is dan eigenlijk onvoldoende.

Als u een uv lamp in een vijverfilter – bijvoorbeeld een drukfilter – wilt gaan aanschaffen zijn de aquaforte modellen (Link naar bol.com) uiterst geschikt.

Er zijn ook losse UVC units van Velda – die u achter het vijverfilter moet plaatsen – beschikbaar (Ook rechtstreeks via bol.com)

Overigens kunt u nooit teveel UV aan uw vijver geven. Te weinig UV stralen toevoegen aan het vijverwater zal het probleem van zweefalgen niet of slechts ten dele oplossen.

Moet een UV lamp altijd aan staan ?

Hoe lang moet een uv lamp branden ? We adviseren dat u de UV lamp altijd aan laat staan. Na een jaar is de lamp ‘op’ en dient deze vervangen te worden.

Alleen als u bacteriën toevoegt aan uw vijverfilter – bijvoorbeeld om deze op te starten – zet u de lamp, een week uit !

Waarom een UV lamp voor de vijver kopen ?

Waarom zou je eigenlijk een uv lamp voor de vijver kopen ? Wat doet een uv lamp ? Wat doet een uv filter voor uw vijver en met het vijverwater ?

Het gebruik van UV lampen bij vijvers worden vaak gebruikt om zweefalgen in de vijver tegen te gaan. Het is dus een manier om groen vijverwater te behandelen.

Een uvc filter voor de vijver kopen voor de vijver om je last hebt van draadalgen draadalgen heeft dus geen zin ! Lees meer over algen verwijderen uit de vijver in een speciaal artikel dat we schreven op onze website.

We praten dus hier over de aanpak van zweefalgen in de vijver. Als u er overmatig last van heeft kunt u overwegen om een UV lamp te plaatsen.

Zweefalgen kunnen ervoor zorgen dat u vijver helemaal groen zal worden. Zeker bij warm weer is de kans op een explosie van zweefalgen in de vijver het grootst.

Het plaatsen van de juiste UV lamp (ook wel genoemd UVC filter) kan ervoor zorgen dat u een kristal heldere vijver blijft houden.

De zweefalgen worden door de UV stralen die de UV lamp afgeeft gedood. Dit betekent dat al het vijverwater in contact met de UV stralen van de lamp gebracht moeten worden.

Bovendien kan de UV lamp bijdragen aan het doden van bepaalde schadelijke virussen en bacteriën. In de meeste gevallen zijn we UV lampen gebruikt worden bij koivijvers en zwemvijvers.

Het verbruik van de uv lamp wordt bepaald door het wattage dat de uv lamp verbruikt of verbruiken (bij meer dan 1 uv lamp).

De werking van een UV lamp voor de vijver

Door vijverwater langs een uv lamp te sturen wordt het blootgesteld aan uv stralen. In vaktermen wordt dit ookwel UVC genoemd. C is de type aanduiding van het ultraviolet licht. Het is onschadelijk voor mens en dier.

Er bestaan twee soorten uv filters voor vijvers. Een externe unit en een interne unit. De interne unit is vaak ingebouwd in de vijverfilter zelf. Externe units worden vaak aangesloten met een uitgang na de vijverfilter.

Het maakt in principe niet uit of u een interne of externe uv unit voor de vijver gebruikt.

Meestal wordt voor losse systemen gekozen bij grotere vijvers omdat bij deze systemen grotere lampen gebruikt kunnen worden als bij interne systemen.

De meeste UVC lamp systemen zijn echter in het vijverfilter zijn ingebouwd.

De werking is identiek als bij externe UV lamp systemen. Het vijverwater wordt dan in de vijverfilter blootgesteld aan uv straling waardoor zweefalgen worden gedood.

Hoelang duurt het voordat je wat merkt ?

Deze vraag wordt veel gesteld : Hoelang duurt het voordat de vijver weer helder wordt bij het gebruik van een uv lamp ? Dat ligt grotendeels aan de mate van vervuiling die geconstateerd is voordat de lamp werd geïnstalleerd.

Waren er veel zweefalgen in de vijver dan zal het effect van afsterven vaak wat langer duren. In de regel echter, bij een gemiddelde vervuiling door zweefalg, zal de vijver na enkele dagen weer helder moeten zijn.

Waar moet je een uv lamp voor de vijver plaatsen ?

Als je een losse uvc unit aan gaat schaffen is het belangrijk te weten waar deze te plaatsen. Het beste is de uv lamp direct achter de vijverfilter te plaatsen voor het meeste rendement.

Doordat het grof en klein vuil in de vijverfilter is achtergebleven, wordt het ‘schone’ water daarna direct blootgesteld aan uv licht en dat verhoogd de kans op optimale bestrijding van zweefalgen.

Hoelang gaat een UV lamp voor de vijver mee ?

hoeveel watt de UV lamp

Een UV lamp in een UVC unit heeft een beperkte werkzame duur. De lamp verliest dus zijn werking na verloop van tijd en het kan dus zijn dat u (weer) last krijgt van zweefalgen in uw vijver en dat u de uv lamp voor de vijver dient te vervangen.

Zie je een uv lamp branden wil dat dus niet automatisch zeggen dat de werking van de ultraviolete lamp nog in orde is. Een algemene regel voor het vervangen van de uv lamp voor de vijver is doorgaans 1 jaar.

Vervang dus elk jaar – bijvoorbeeld in het voorjaar – de uv lamp van de uvc installatie. Op die manier weet u zeker dat de ultraviolete straling die aan het vijverwater wordt afgegeven nog optimaal werkt !

Welke vijver uv lamp moet je kopen ?

Belangrijk is dat u een UV lamp koopt die bij de vijver past ! (zie bovenstaande tabel). Als het wattage tekort schiet in verhouding tot de inhoud van de vijver zal het effect van een UVC lamp ook tekort schieten. Maar welke vijver uv lamp moet je kopen ? Er zijn nogal wat mogelijkheden.

 • Externe UVC Lamp
 • Interne UVC Lamp

Een externe uv lamp unit plaatst u doorgaans achter het vijverfilter. Dus schoon gefilterd vijverwater loopt direct daarna door een externe uvc lamp.

Bij een interne UV lamp is de unit geïntegreerd in het vijverfilter (zie onderstaande video). Het geeft daardoor vooral kosten en ruimtevoordeel. Als u dus al een goed werkend vijverfilter heeft is deze mogelijk eigenlijk geen optie.

Het maakt niet uit of je voor een externe UV lamp of voor een UV unit die ingebouwd zit in de vijverfilter. Er bestaan natuurlijk wel verschillen voor wat betreft prijs en kwaliteit.

Als u dan toch besluit om een UV lamp aan te schaffen raad ik dus aan om toch altijd voor kwaliteit te gaan. U heeft er dan simpelweg langer plezier van.
Over het algemeen zullen externe systemen wat meer gebruikt worden bij grotere vijvers, maar noodzakelijk is dat dus niet.

In beide gevallen is het dus wel altijd noodzakelijk om de UV capaciteit (juiste Wattage) af te stemmen op uw vijver. Dat is dan ook direct de beste oplossing tegen zweefalgen in uw vijver.

Samenvatting

In dit artikel wordt met name aangegeven hoeveel watt moet de UV lamp voor de vijver zijn om in uw vijver zweefalgen te bestrijden.

 • Bepaal de inhoud van uw vijver en de daarbij horende UV lampen
 • UV werkt alleen tegen zweefalgen. Niet tegen draadalgen
 • UV straling heeft ook een positieve werking tegen sommige infecties
 • UVC units zijn zowel los (extern) als intern (ingebouwd) verkrijgbaar
 • Vervang jaarlijks de UV lamp in de UVC unit

Heeft u vragen of opmerkingen ? Stel uw vraag of geef uw commentaar op deze pagina hieronder.

13 thoughts on “Hoeveel Watt Moet De Vijver UV Lamp zijn ?

 1. kan je een interne en externe uvc lamp SAMEN gebruiken ? Voorbeeld de externe plaatsen na de output van de interne ? of heeft dit geen zin ?

  1. Dag Danny,

   Het kan natuurlijk wel, maar waarom is meer de vraag. Als je een ingebouwde UVC lamp hebt (bijvoorbeeld in je vijverfilter systeem) dan kijk je in principe maar het aantal Watt van de ingebouwde UVC lamp. Als deze voldoende is afgestemd op de inhoud van je vijver, heb je eigenlijk geen extra – externe lamp nodig. Het wordt natuurlijk anders als de UV lamp die ingebouwd is, onvoldoende capaciteit heeft. Stel je hebt een vijver van 60m3 inhoud, moet je dus een ingebouwde UV lamp hebben van ca. 20 Watt. Stel dat de inbouw slechts 10 Watt levert, kun je een externe uv lamp bijplaatsen. Het maakt daarbij niet uit of deze voor of na het filtersysteem wordt geplaatst.

 2. is het ook mogelijk om een zwaardere uv lamp in een druk filter te plaatsen dan de bij geleverde lamp.
  ik heb nu bv een 11watt maar kan je dat verhogen?

  1. Dat ligt een beetje aan het merk. Normaal gesproken kan dit niet en wordt iedere drukfilter met een bijbehorende lamp geleverd. Desalniettemin zijn er fabrikanten waarbij dit wel kan. Zo heeft OASE een aantal modellen waar dit mogelijk is, maar ook zij adviseren dit niet te doen. Het kan de garantievoorwaarden schenden.

 3. Wat is het verschil tussen een uv lamp voor een vijver en een zwembad ?

  En kan je een uv lamp voor zwembad dan ook gebruiken voor een vijver ?

  1. Dag Patrick,

   In principe is er geen verschil (in bedoel de werking). Dus in principe kun je een uv lamp voor een zwembad ook gebruiken voor de vijver en visa versa. Vaak heb je bij zwembaden wel meer inhoud dan in de vijver. Dit betekent dus dat je dan meer vermogen (watt) nodig zult hebben om het zwembad helder te krijgen c.q. te houden.

 4. Kan ik de uv lamp ‘s nachts uit doen op een tijdschakelaar omdat dan lagere temperatuur en geen zon is?

  1. Ik zou dit niet doen. Het is beter om gedurende 24 uur per dag de uv lamp aan te laten staan. Op deze manier gaat u zweefalgen het beste te lijf !

  1. Door een UV lamp te gebruiken die teveel watt heeft, stelt u het vijverwater bloot aan een teveel aan UV stralen. Dat kan er voor zorgen dat er teveel bacteriën afsterven, wat weer kan zorgen voor onvoldoende reiniging van het vijverwater door middel van het vijverfilter. Het is dus niet aan te raden om teveel UV wattage te gebruiken.

 5. Ik wil een zeefbochtfilter kopen als voorfilter voor mijn biologische plantenfilter. Vijverinhoud is 50.000 liter. Mijn plantenfilter bevat ongeveer 100 gele lissen. Na mij plantenfilter vloeit het water via een 5 trappen systeem terug in de vijver. Ik ga mijn plantenfilter nu voorzien van lava split 08/16 en 16/32 korrels. (ik ben nu mijn plantenfilter aan het kuisen en heb daar 15 grote kruiwagens slib weggebracht, ondanks jaarlijks spoelen).
  Welke zeefbochtfilter moet ik mij aanschaffen en welke eventuele UV-C filter.???????????? Mijn vijverpomp is een Oase 16.000 liter. Diepte vijver 1,5 meter. Planten filter hoogte ongeveer 1,20 meter. Ik kan ook foto’s opsturen.

  1. Dag Willy,
   Gezien de hoeveelheid vuil in de vijver, zult u ook een ‘stevige’ zweefbochtfilter moet inzetten om dit probleem goed aan te pakken. Deze zijn wel duur in aanschaf, maar werken prima. Een voorbeeld vindt u hier : https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=54792&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Faquaforte-ultrafleece-bandfilter-600pg%2F9200000063245391%2F&name=AquaForte%20UltraFleece%20bandfilter%20600PG&subid=Reactie%20Zeefbochtfilter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts