Slib uit vijver verwijderen


Slib uit de vijver vijver verwijderen is eigenlijk elk jaar noodzakelijk. Als u de vijver wilt schoonhouden is het verwijderen van slib nodig. Het slib op de bodem van de vijver bestaat meestal uit achtergebleven bladafval, bodemvuil, bezinksel of dode waterplanten. Als dit ‘afval’ zal uiteindelijk zakken naar de vijverbodem en blijft daar liggen.

Het slib uit de vijver halen is dan noodzakelijk. Het kan allerlei problemen in de vijver veroorzaken die we eigenlijk niet willen.

Manieren om slib uit de vijver te verwijderen

De beste manier om vijverslib uit de vijver te verwijderen en de vijver schoon te houden is door gebruik te maken van een goede vijverstofzuiger. (Link naar Bol.com). Regelmatig bodemvuil uit de vijver verwijderen kan veel problemen voorkomen.

slib uit de vijver met vijverstofzuiger

U kunt overigens ook een vijverslib verwijderaar huren bij tuincentra of speciale vijvercentra. Met behulp van een vijverstofzuiger kunt u gemakkelijk bladafval maar ook slib uit de vijver verwijderen.

Het afval blijft achter in de stofzuiger. Dit is een veel snellere oplossing dan bijvoorbeeld de hele vijver leeg te laten lopen. Het verschil met vijverslib wegpompen is bij deze methode dat u het opgezogen water met behulp van de vijverstofzuiger terug kunt laten lopen in de vijver.

Vijverslib pompen

Vijverslib pompen zijn bedoeld om de hele vijver leeg te pompen waarbij grotendeels het slib wordt afgezogen. Op deze manier kunt u slib uit de vijver halen.

Met een sterke vijverslib pomp kan dit lukken. U kunt overigens ook een dompelpomp gebruiken, mits deze voor wat betreft de capaciteit sterk genoeg is en vijverslib meezuigt.

Wilt u de gehele vijver leegpompen dan kan een vuilwaterpomp of dompelpomp u helpen om het slib te verwijderen. DAB vuilwaterpompen kunt u als marktleider op dit gebied beschouwen. Het nadeel van deze methode is echter dat u de vijver weer aan te vullen met vers water. Ook vijverslib pompen kunt u meestal huren.

Als laatste manier maken we u opmerkzaam op Microbelift Sludge Away. Dit product zorgt voor een snelle en natuurlijke biologische afbraak van vijverslib.
Waarom moet je dus slib uit de vijver verwijderen ?

Als de vijverslib te dik wordt kan dit een probleem gaan vormen voor de biologische balans in uw vijver. Doordat deze wordt verstoord door rottend blad kunnen infectieziekten en andere ziekte kiemen in de vijver ontstaan die u vijvervissen aantasten. Het kan zijn dat uw vijverfilter de slib op een bepaald moment niet meer verwerken.

vijverslib in de vijver

Bovendien kan het zo zijn dat het vijverslib in de vijver ook nog zorgt voor een troebele vijver doordat vissen in het slib blijven froeten.

Hoe kun vijverslib uit de vijver verwijderen ?

Er zijn verschillende manieren om vijverslib aan te pakken in de vijver. Het verwijderen van vijverslib kan soms erg lastig zijn.

Niemand wil natuurlijk een lekkage in de vijverfolie bij het schoonmaken van de vijver. Ben dus voorzichtig als u wat ‘grof’ te werk wilt gaan en bijvoorbeeld de hele vijver gaat leeghalen of leegpompen.

Het slib daarna wegscheppen kan een lekkage aan de gebruikte vijverfolie veroorzaken.

Veilige manieren om vijverslib te verwijderen zijn er natuurlijk ook :

 • Gebruik bijvoorbeeld een vijverstofzuiger om het vijverslib weg te zuigen van de vijverbodem.
 • Gebruik slibverwijderaar in vloeibare vorm

Het gebruik van een vijverstofzuiger

Als u een vijverstofzuiger gebruikt om vijverslib af te voeren kiest u ervoor om voorzichtig te werk te gaan. Het grote voordeel bij het gebruik van een vijverstofzuiger is dat u natuurlijk niet de hele vijver hoeft leeg te halen.

Het is een prima alternatief op het vijverslib wegpompen. Bij het gebruik van een vuilwater waterpomp zult u helemaal opnieuw moeten beginnen.

 

De vijverstofzuiger is prima bruikbaar om bladeren of ander afval van de vijverbodem te verwijderen.

De meeste stofzuigers hebben bovendien de mogelijkheid om het opgepompte water terug te laten lopen in de vijver, waardoor de waterhuishouding van de vijver in tact blijft
Vloeibare slib verwijderbaar

U kunt ook kiezen voor een product toe te voegen aan het vijverwater dat er voor zorgt dat het vijverslib wordt afgebroken.

Dit dienen dan dus wel organische materialen, zoals bladeren en of voer te zijn.

Plastic – of anderen niet organische stoffen die zich op de vijverbodem bevinden zullen natuurlijk niet afgebroken worden.

Veel gebruikt wordt :

Dit zijn beide biologische slibverwijderaars die u zorgeloos kunt toevoegen aan het vijverwater en zorgt voor afbraak van vijverslib dat zich op de bodem bevindt.

Vijverslib van de bodem

Wanneer is het beste tijd om slib te verwijderen ?

Onze voorkeur gaat uit naar het najaar. Als de bladeren van de bomen zijn kunt u het beste alle slib van de bodem verwijderen.

Een kleinere schoonmaak beurt van de vijver in het voorjaar zorgt er daarna voor dat uw vijver er weer een seizoen tegen kan en dat u dus alle vijverslib heeft verwijderd.

Dit is de beste werkwijze en zal kunnen bijdragen aan een optimale vijver zodat u optimaal kunt genieten in de zomer.

Samenvatting

Vijverslib ontstaat doordat bladeren en ander organisch afval op de vijverbodem achterblijven. Het vormt een gevaar voor de vijver als het slib van tijd tot tijd niet verwijderd of aangepakt wordt.

Door middel van een vijverstofzuiger is het slib te verwijderen. Daarnaast is er vijverslib verwijderaar beschikbaar die het organisch vijverslib aanpakt. Daarna wordt het slib afgevoerd door middel van de vijverfilter.

Vijverslib kan problemen opleveren zoals ziektes in uw vijver. Het is dus zaak om vijverslib van tijd tot tijd te verwijderen in uw vijver.

9 thoughts on “Slib uit vijver verwijderen

 1. Ik heb een vijver van 3m³. Er ligt slib op de bodem. De vijver is verder gezond. Kan ik volstaan met alleen de biologisch bodemreiniger of moet ik toch een waterzuiger gaan gebruiken.
  Wat is uw advies. En waar moet ik op letten met een waterzuiger?

  1. Dag Anita, Met excuses voor de late reactie, maar ik had twee weekjes vakantie. Vandaar.
   Een waterzuiger aanschaffen voor een vijver van 3m3 is misschien wat overdreven. Als er echt veel slib op de vijverbodem ligt zou ik proberen dit met een kleinmazig schepnet zoveel mogelijk te verwijderen en daarna eventueel nog ‘na te behandelen’ met een biologische bodemreiniger. Succes !

 2. Hallo, ik heb iets vreemds met de vijver, er zit een sliblaag halverwege de gehele vijver. Als ik er doorprik zit er nog veel ruimte onder. Ik vond het al vreemd dat de vissen nog boven waren. Hoe kan ik die laag verwijderen? Ik vermoed dat de graskarpers er nog onder zitten.

  1. Slib in de vijver kan inderdaad redelijk ‘poreus’ zijn. Wat u dus beschrijft is vaak het gevolg van een opeenhoping van vijverslib die geleidelijk zal ‘zakken’ tot de bodem.
   De beste manier is om het vijverslib te verwijderen met behulp van een vijverstofzuiger – indien mogelijk. Als u een hele grote vijver heeft is dit geen optie. Het ligt er dus aan hoe groot uw vijver is. Het weghalen van vijverslib is belangrijk ! In het slib kunnen zich immers allerlei ziektekiemen ontwikkelen die de gezondheid van uw vijver aantast en dus ook van invloed kan zijn op de gezondheid van uw vijvervissen.

 3. Wij hebben een L-vormige vijver van bijna 2 maal 2,5 meter lang en 90 cm breed. Diepte rond 1,5 meter.
  We hebben dit huis vorig jaar gekocht en de vijver was toen al in vieze toestand. Zwemmen zeker nu 12 lange goude en witte visjes in (lijken zich wel te vermeerderen in dit water). Geen idee wat dat is voor soort. Het water is enorm drab, vies en vol slib en als je met je netje een beetje diep zit dan komt er allemaal zwarte drab naar boven. Kan dit ook met een vijverstofzuiger of andere dingen? Er is wel een pomp aanwezig met een beluchting en een klein watervalletje.
  Stel ik gebruik een vijverstofzuiger, hoe ontwijk ik dan de vissen, want je ziet helemaal niets in dat water. geen idee waar die vissen zitten, je ziet ze wel wat eten als ik dat boven in strooi (ook alleen als ze daar zin in hebben) Je kunt de vissen dus dan ook doden toch met die zuiger?

  1. Dag Sandra,
   Een vijverstofzuiger gebruiken kan gemakkelijk, ook als er vissen of visjes in de vijver zitten. Dat is dus niet het probleem ! Het probleem is wel de laag vijverslib die zich in de vijver bevindt. Hoe meer (in cm dikte) hoe lastiger het wordt om de slib te verwijderen. Zelfs met een vijverstofzuiger. Vraag is dus hoeveel cm slib in jullie vijver zit. Is dat ‘slechts’ enkele centimeters kan je de slib met een vijverstofzuiger perfect wegkrijgen. De visjes lopen dan echt geen gevaar. Is de laag slib veel dikker wordt het zelfs voor een vijverstofzuiger lastig om alle slib te verwijderen en rest je dus niks anders dat de vijver ‘leeg te pompen’. Dat doe je dan met een zogenaamde dompelpomp. Door de uitloop van de dompelpomp eerst in een grote bak te laten stromen en erbij te blijven, kun je visjes eruit halen en tijdelijk in een andere bak doen. Vul die bak (waar de vissen in komen) eerst met vijverwater dat je eruit gaat pompen. Op deze manier blijft de temperatuur en overige waterwaarden voor de visjes hetzelfde. Ze kunnen het gemakkelijk (mits dat het er natuurlijk geen honderden zijn) een dag of twee uithouden, terwijl jullie de vijver helemaal leegpompen, schoonmaken en weer vullen. Als je visjes terug gaat plaatsen in de ‘schone vijver’ vul je een doorzichtige zak met het vijverwater van de bak waarin je ze een aantal dagen hebt laten zitten. Maak de zak goed dicht en blaas er wat lucht bij. Leeg deze zak, met water en vissen een uurtje op het water van de ‘nieuwe’ vijver. Op deze manier wennen ze aan de temperatuur van het water van de nieuwe vijver. Daarna laat je ze ‘vrij’ in de nieuwe vijver, door zo min mogelijk ‘oud’ water in de nieuwe vijver te gooien. Ik hoop dat je niet deze hele procedure hoeft te volgen, maar de centimeters ‘meevallen’ en dus met een vijverstofzuiger geholpen bent.

   1. Dank je voor je reactie. Ik heb geen idee hoeveel cm’s slib. Helaas. Ik denk dat het altijd wel wat helpt om die vijver wat slib vrij te maken ook al krijg je niet alles weg. Toch? Proberen waard is het niet? En wanneer zou je dit mogen doen? Het gehele jaar door? Dan zouden we steeds een stukje kunnen verwijderen. Waar we ook aan moeten denken is in de zomer een soort doek erover heen spannen. Want die vijver staat de hele dag in de zon te bakken en dat is ook niet bevordelijk. Dan blijft het steeds erger worden. Ik begrijp ook niet wie die plek ooit verzonnen heeft. Daar is met de aanleg niet over nagedacht.

    1. Dag Sandra, Slib kun je inderdaad het hele jaar door weghalen. Jammer dat je niet goed kunt inschatten of er erg veel of weinig slib in de vijver aanwezig is. Het beste is natuurlijk om alle slib te verwijderen, zeker als het veel is. Slib kan voor ziektes in de vijver gaan zorgen op termijn. Daarnaast kan slib natuurlijk ertoe bijdragen dat de vijver niet mooi helder wordt omdat vissen in het slib ‘roeren’. Om een vijverstofzuiger te gebruiken moet je overigens wel ‘overal’ bij kunnen. Dus met andere woorden : je moet vanaf de kant van de vijver het gehele oppervlak van de bodem kunnen schoonmaken. De leegte van de steel van de zuiger is ca. 2 meter lang ….
     Een doek spannen in de zomer is ook niet echt fraai, toch ? Wat je dan beter kunt doen is wat waterlelies aanschaffen die een wat groter blad hebben. Op die manier zorg je natuurlijk ook voor schaduw in de vijver. Het lijkt me mooier dan een doek over te spannen.

     1. Goed idee zeg die lelies. Dank je wel.
      Ik heb inmiddels een Vijverstofzuiger gekocht. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts