Troebel vijverwater – Zo kom je ervan af !


Is uw vijverwater troebel ? Troebel vijverwater is natuurlijk niet leuk als je wilt genieten van je vissen en vijverplanten. Veel mensen hebben problemen met een troebele, bruine vijver. Is uw vijver ineens troebel of heeft een last van een groene laag op de vijver ?

Een troebele vijver helder maken bestaat uit het nemen van een aantal stappen. Lees hier de oplossingen om het vijver water weer helder te krijgen.

troebel vijverwater

Mogelijke oorzaken troebel vijverwater

Er zijn veel vijverliefhebbers die de vijver niet helder krijgen. Troebel vijverwater – ook koivijvers,  ondiepe vijvers of een spiegelvijver – is vaak gemakkelijk op te lossen. Om het weer helder te maken, moet alleen weten wat je moet doen. Overigens kan de oorzaak van troebel vijverwater diverse redenen hebben.

 • Geen biologisch evenwicht in de vijver
 • Onvoldoende zuurstofplanten
 • Niet goed werkende vijverfilter
 • De vijver heeft een ongunstige ligging

Groen vijverwater bij een koi vijver is natuurlijk helemaal verschrikkelijk. Koi zijn prachtige vijvervissen die natuurlijk wilt zien !

Snelle Oplossingen voor Troebel Vijverwater

Vaak zijn de problemen terug te voeren op ongunstige waterwaarden. Vaak is de GH en KH waarde veel te laag.

Snel de GH waarde op peil brengen doet u met GH Plus. Voor het verhogen van de KH waarde gebruikt u KH Plus. (Link naar Bol.com)

Overige oorzaken van troebel vijverwater

De vijver troebel ? Er kunnen ook nog andere factoren een rol spelen. Veel mensen gaan aan het experimenteren en voegen azijn in de vijver. Azijn in de vijver zal de PH-waarde van de vijver doen verlagen en helpt dus niet bij het verhelpen van een troebele vijver !

Substraat

Een vijver wordt misschien troebel voor het toevoegen van vijversubstraat. In het substraat bevindt zich over het algemeen veel stof.

U kunt troebel vijverwater voorkomen door het substraat voordat u het in de vijver gaat gebruiken, goed te wassen.

Er zijn diverse soorten substraat – in diverse kleuren – in omloop. Door het niet goed te wassen kunt u bijvoorbeeld ook een bruine gloed in de vijver krijgen.

Regen

Een andere oorzaak : troebel vijverwater na regen ! Het komt vaak voor. Meestal is dit dan van tijdelijke aard. Veel mensen klagen erover dat hun vijver ineens troebel is geworden door een hevige regenbui.

In de meeste gevallen gaat dus ook snel weer over. Het is een probleem als de GH waarde van de vijver te laag is. Dan zullen bijvoorbeeld de zuurstofplanten meer moeite hebben om de vijver weer helder te krijgen.

Vijverslib

Ook als uw vijver op de bodem veel slib heeft, wat achterblijft en dus niet in het vijverfilter kan komen, kunnen koi zorgen voor troebel vijverwater. Ze zullen de bodem blijven afzoeken naar voedsel en door het ‘opvliegend slib’  of zand zal troebel vijverwater het resultaat kunnen zijn.

Ook kan vijverslib er voor gaan zorgen dat u vijver gaat stinken. Ook een stinkende vijver willlen de meeste mensen natuurlijk niet.

Af en toe – bijvoorbeeld twee keer per jaar – het vijverslib verwijderen, zal ertoe bijdragen dat de vijver helder blijft. Een vijverstofzuiger kan hier een prima uitkomst bieden.

Zand

Troebel vijverwater door zand in de vijver kan ook nog een oorzaak zijn. Doordat het zand op de bodem van de vijver ligt en bijvoorbeeld goudvissen of koi op zoek zijn naar voedsel kan het zijn dat de vijver niet helder wordt.
Van troebel vijverwater naar een heldere vijver !

Vijverwater zuiveren en of troebel vijverwater helder maken ? Dan is het dus belangrijk om de oorzaak – of oorzaken – te kennen waarom u geen heldere vijver heeft. In veel gevallen zijn de problemen terug te voeren op de kwaliteit van het vijverwater.

Biologisch evenwicht

Elk vijverwater heeft bepaalde kenmerken die gemeten kunnen worden. De belangrijkste om een biologisch evenwicht te bereiken zijn :

 • PH-waarde
 • KH-waarde
 • GH-waarde

Vijverwater testen – makkelijk verkrijgbaar via Bol.com – zijn een must als u uw vijverwater kwaliteit wilt onderzoeken.

PH waarde

Als u bovenstaande waarden in uw vijver op orde heeft dan hebt u al een belangrijke stap gezet. Zo dient de PH-waarde voor een vijver tussen 7-8 graden te zijn. Daarbij is het normaal dat de ph waarde ’s-ochtends lager ligt dan ’s-avonds. De PH waarde geeft de zuurgraad van het water waarbij microleven in uw vijver goed kan functioneren.

GH waarde

De GH waarde geeft de totale hardheid van het vijverwater aan. Bij troebel vijverwater zal de gh waarde vaak aan de lage kant zijn. De ideale waarde voor GH dient tussen de 7 en 13 graden te zijn.

Doordat de GH waarde nooit op peil blijft, zult u dus regelmatig de gh waarde moeten verhogen. (Link naar Bol.com – voor direct en veilig bestellen).

Door bijvoorbeeld regenval zal deze waarde altijd dalen. Bij langdurige regenen zelfs zodanig, dat van invloed kan zijn op de groei van vijverplanten.

KH waarde

De kh waarde is 7 graden of hoger. KH staat voor carbonaathardheid en zorgt ervoor dat er voldoende CO2 aanwezig is in de vijver. In veel gevallen zult u merken dat zuurstofplanten niet groeien bij een te lage kh waarde. In een troebele vijver is vaak CO2 productie een probleem. CO2 wordt geproduceerd door de aanwezigheid van bacteriën in de vijver. Vaak zien we bij nieuwe vijvers een gebrek aan bacteriën, wat dus weer kan leiden tot een te lage CO2 productie.

KH waarde vijver verhogen

Uw Kh waarde van vijver verhogen (Link naar Bol.com) naar de juiste waarde helpt vaak direct om zuurstofplanten weer te laten groeien.

Zuurstofplanten in de vijver

Zuurstofplanten in de vijver zullen ervoor zorgen dat het vijverwater van nature wordt gezuiverd. Als alle waterwaarden juist zijn, zullen zuurstofplanten in de vijver ook goed groeien en daardoor het vijverwater schoon houden.

Zuurstofplanten in de vijver dragen dus wel degelijk bij bij het oplossen van troebel vijverwater. Om ze goed te laten groeien dit de KH waarde regelmatig gemeten te worden. Als de groei van zuurstofplanten achterblijft of zelfs helemaal stopt is dit vaak het begin van een troebele vijver.
Een goed werkende vijverfilter

Troebel vijverwater kan veroorzaakt worden door een vijverfilter dat niet goed functioneert. Dit kan te maken hebben met :

 • Teveel vuil in de vijverfilter
 • Te lage capaciteit van de vijverfilter (of vijverpomp)
 • Onvoldoende bacteriën in de filter

Grof vuil verwijderen uit de filter

Ook kan het zijn dat de vijverfilter erg vervuild is (door grof vuil uit de vijver, zoals takjes of bladeren). Een vijverfilter schoonmaken betekent overigens wel dat u voorzichtig te werk moet gaan. In het vijverfilter bevinden zich vaak de bacteriën die moeten zorgen dat afvalstoffen uit het water worden gehaald. Door bijvoorbeeld de schuimmatten of ander filtermaterialen grondig schoon te maken, kunt u ook de bacteriën uit het filter verwijderen. En dat is niet wenselijk.

Haal gerust het grof vuil uit de vijverfilter, maar spoel alleen het filtermateriaal – bijvoorbeeld de schuimmatten – af, zodat het grof vuil en overtollige algen ervan verwijderd worden. Maak de matten dus verder niet schoon !

Capaciteit vijverfilter en pomp

Ook kan het zijn dat de vijverfilter – en/of de vijverpomp – een te lage capaciteit hebben om ervoor te zorgen dat het vijverwater schoon blijft. De meeste vijverfilters geven in hun specificaties aan welke capaciteit zij maximaal hebben. Een bijbehorende vijverpomp is zeker zo belangrijk. Kies een vijverpomp die in anderhalf tot twee uur tijd de vijver kan rondpompen.

Capaciteit vijverfilter en vijverpomp – Voorbeeld

Stel u hebt een vijver van 5.000 liter inhoud, dan dient de capaciteit van de vijverfilter tussen 4.000 en 6.000 liter te zijn. Een bijbehorende vijverpomp zal een capaciteit van minimaal 3.250 liter per uur pompvermogen te hebben.

Als u beginnend vijverliefhebber bent is het misschien raadzaam om een vijverfilter set – dus incl. pomp – Link naar Bol.com) aan te schaffen.

Te weinig bacteriën in de vijver

Een troebele vijver kan veroorzaakt worden doordat er zich te weinig bacterieleven in het vijversysteem aanwezig om het vijverwater te zuiveren. Dit komt vaak voor bij nieuwe vijvers – die net aangelegd zijn, of in het voorjaar, nadat de meeste bacteriën in de winter zijn afgestorven in het vijverfilter.

Bacterien voor de vijver

Ook hier is wederom belangrijk dat u de juiste waterwaarden heeft. Indien dit niet het geval is dient dit eerst op orde gebracht te worden (met name GH, KH en PH waarde moeten kloppen).

Daarna kunt u bacteriën toevoegen in het vijverfilter. Bij wat warmere temperaturen zullen de bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen en beginnen met hun belangrijkste taak : het helder houden van de vijver.

De vijver weer glashelder !

Het kan niet gemakkelijk zijn om de vijver weer glashelder te krijgen. Toch hopen we u hierbij een aantal mogelijke oorzaken gegeven te hebben die wellicht van toepassing zijn op uw vijver en die u snel kunt verhelpen.

Mocht het niet lukken om de vijver glashelder te krijgen, kunt u altijd even contact met ons opnemen of een reactie achterlaten bij dit artikel. We proberen daarna zo snel als mogelijk te reageren.

21 thoughts on “Troebel vijverwater – Zo kom je ervan af !

 1. Wij hebben een nieuwe vijver, staat op de grond, 1.80 x 1.80 x70 cm met epdm binnenwanden.
  Gevuld met schoon leidingwater 2 x gespoeld, gevuld en na 5 dagen vissen en planten in bakjes erin.
  Schoon filter en na 2 dagen wordt het water enigsinds wit.
  Van het weekend bacterieen toegevoegd maar het blijft wit.
  De filter weer geheel gereinigd, (bioforce drukfilter) alleen de bacterieen zitten in het filter.
  De vijver blijft zoals hij is en met of zonder pomp blijft troubel. De vissen hebben er volgens mij weinig last van.
  Wat kan iknog meer doen ?

  1. Een nieuwe vijver heeft tijd nodig om zich te stabiliseren. Als ik uw verhaal lees, heeft u een vijver die nog geen week in gebruik is. Dat is vrij kort.

   Waar het wit vandaan komt is moeilijk aan te geven. U schrijft dat u de planten in bakjes hebt staan. Heeft u voor de plantenbakjes alleen vijveraarde gebruikt of heeft u ook kiezelstenen in de bakjes zitten. De witte kleur kan dan door de kiezelstenen veroorzaakt worden en zal geleidelijk aan verdwijnen.

   Maar het meest waarschijnlijke is dus dat de vijver tot rust moet komen. Ik zou daarom nu alles met rust laten, zeker als u denkt (of ziet) dat de vissen er geen last van hebben. De planten zullen in de komende winterperiode niet veel doen (groeien). Ook adviseer ik u om de vissen weinig tot niets te voeren (alleen wat ze binnen 5 minuten opeten).

   Uw nieuwe vijver (vijverfilter) heeft zeker – na zo’n korte tijd – nog geen biologisch evenwicht om afvalstoffen van de vissen te verwerken, dus ben voorzichtig met voeren. In het voorjaar, als de temperaturen weer boven de 10 – 12 graden komen, opnieuw bacterien in de vijverfilter doen en daarna weer goed de vijver en vissen beoordelen.

   1. Ik vind het jammer dat het water mistig is omdat ik aan de zijkanten glas gemaakt heb, het was de bedoeling de vissen te zien, nu zie je ze alleen als ze dicht bij het glas zijn.
    De vijver ziet er ongeveer uit als bij ,troebel vijverwater en mogelijke oorzaken boven in deze rubriek.
    Is er nog een mogelijkheid als de mist aanhoud een test te doen met de staafjes kh , ph gh waarde meten ? of is geduld de enige optie.
    Met vriendelijke groet, Ruud Schurink

    1. Het is me eerlijk gezegd een raadsel waarom het water ‘mistig’ is en wit van kleur is. Is de gehele vijver voorzien van EPDM folie ? Ook de bodem ?

     Wat zeker is dat een vijver (en vijverfilter) ‘opgestart’ moet worden om een natuurlijk biologisch evenwicht te bereiken. Bij koudere temperaturen kan dit veel langer duren. Dus ja, geduld moet je inderdaad een beetje hebben vooraleer je een perfect heldere vijver krijgt.

     Watertesten zou ik sowieso periodiek uitvoeren. Bij een nieuwe vijver 2-wekelijks (gedurende 2 a 3 maanden) en bij een stabiele vijver 1 x per maand. Ik verwacht overigens niet dat een eventuele afwijking in de PH, GH of KH waarde de oorzaak zal zijn van het probleem.

  2. Dit lijkt aardig op bacteriebloei, komt vaak voor in nieuwe vijvers/aquaria. Bacteriën zoeken een plek om zich aan te kunnen hechten, gebruikt u substraat? Dit is een aanrader, evenals vele zuurstofplanten ☺

   1. Dank voor je reactie, Ruud. Vijversubstraat kan inderdaad helpen om algenbloei en/of bacteriebloei in een vijver te voorkomen.

  3. Opzet vijver 400liter,gereinigd!!! Regenwater erin en wit water, melk achtig! Hoe kan ik dat voorkomen! Veel zeggen 10dagen wachten!!!

 2. Collega’s

  Ik heb ook wit troebel vijverwater. Moet wel zeggen dat ik een paar weken geleden de vijver heb moeten uitkuisen en voorzien van nieuw leidingwater, daarbij heb ik ook subtraat gebruikt, deze heb ik niet gewassen alvorens in de vijver te doen. Kan dit de oorzaak zijn van wit troebel water en wat kan ik er nu nog aan doen?

  1. Dag Yvan, jammer dat je niet de kleur van het substraat aangegeven hebt, maar als het substraat licht van kleur is geweest zal dit inderdaad de reden kunnen zijn. Bovendien is belangrijk of je veel of weinig substraat hebt gebruikt. Normaliter verdwijnt het troebele water na een aantal weken, zeker als je een goede vijverfilter gebruikt. Ik weet niet of dit het geval is, dus ik kan je niet verder helpen met dit verhaal.

 3. Beste Bernard
  Alvast bedankt voor de info. Het substraat die ik gebruikt heb is idd licht van kleur. De hoeveelheid die ik gebruikt heb is een laagje van ongeveer 2 cm. Ik heb alle filters alsook uv lamp vervangen en heb een extra zuurstofpomp bij geplaatsts. Ik heb wel de indruk dat het water lichtje klaarder geworden is. Doe ik er goed aan substraat eruit te halen en te wassen en de vijver te voorzien van nieuw leidingswater?

  1. Ik denk eerlijk gezegd dat dat niet veel zal helpen. Ik zou dit misschien uitstellen tot de najaars schoonmaak van de vijver. Laat de vijver nu maar met rust. Zitten er veel vissen in de vijver die veel met het substraat ‘bezig’ zijn ?

 4. Beste, ik heb een vraagje betreffende mijn zwemvijver (ongeveer 50000 liter)…het water is proper daar niet van maar toch visueel geeft het een doffe indruk i.p.v helder , het blinkt niet , precies of er steeds een stoflaag inzit….hebt u enig idee hoe dit kan verholpen worden?

  1. Goedemorgen, Ik zou u misschien kunnen helpen. Daarvoor moet ik iets meer informatie hebben. Hoe wordt de zwemvijver gefilterd ? En niet onbelangrijk : zitten er ook vissen en vijverplanten in de zwemvijver ? Gebruikt u een – zware UV Lamp ?

 5. Beste Bernard

  er zitten een zes tal vissen in de vijver, of ze veel met het substraat bezig zijn weet ik niet, toch zie ik dat de vissen zich goed voelen, dus zal alles voorlopig laten rusten, alvast bedankt voor je reaktie.

 6. hallo; de zwemvijver wordt gefilterd met twee filters een van oase de biotec screenmatic 110m3 en nog eentje van calictus met kleine steentjes in De vissen en 12 koi,s en 30 tal goudvissen en achter gedeelte vijvertje met planten zoals gele lis en allelei andere planten waarvan ik de naam niet zo ken een oase lamp bitron met 2 lampen van 60 watt. dat is het zoal , umag altijd eens langs komen kijken .

  1. Dag Guy,
   Dank je voor de uitnodiging. Als ik een keer in de buurt ben, wil ik uw zwemvijver zeker eens komen bekijken.
   Het blijft op deze manier een lastige materie om u te adviseren. Dat uw zwemvijver niet ‘blinkt’ is eigenlijk wel normaal. Een zwemvijver blijft natuurlijk een combinatie van een zwembad en vijver. Wat ik daarmee wil zeggen is dat een zwembad vaak ‘blinkt’ (of schoner lijkt). Dat is bij zwemvijvers dus zeker niet het geval. Belangrijker vind ik dat de waterkwaliteit voldoende is. Voert u regelmatig testen uit ? Een zwemvijver moet iets ‘natuurlijks’ uitstralen. Dus het blijft lastig op deze manier om u van advies te dienen. Ik zal u ook een persoonlijke mail sturen.

 7. Beste, ik heb vorige week vrijdag vijversubstraat toegevoegd (licht van kleur). Helaas heb ik dit niet gewassen. De vijver is nieuw en nog aan het opstarten, maw geen vissen. Enkel een waterlelie en zuurstofplanten (waterprest). Nu heb ik natuurlijk het probleem dat het water vrij troebel is door het stof vh substraat. Na 4dagen is dit al wat “gevallen”. Wat kan ik het best doen? Je ziet ook de stoflaag op de pomp die in de filter zit.

  => FiltoClear Set 12000 van Oase. De pomp heeft een debiet van 8000l/u. wat gelijk is aan 2x de inhoud van de vijer.

  1. Vijversubstraat zal altijd enige tijd voor troebel vijverwater zorgen. Alleen als het niet gewassen is, zal het langer troebel blijven.

 8. Goedenavond Vijverwereld,
  Ik heb een speciekuip van 150 liter water, wat vijverplanten/zuurstofplanten, twee goudvissen en een algeneter erin.
  Nu is er voor de tweede keer een plant om gevallen in het water en daardoor is mijn vijver zwart en troebel.
  Kan ik hier iets tegen doen? De eerste keer heb ik de hele vijver ververst, dit is nog niet zo lang geleden.

  Alvast bedankt voor uw hulp!

  1. Kennelijk is de bodem van de speciekuip niet voorzien van een grindbed of vijveraarde bed. Een beetje afhankelijk van welke soort vijverplanten u in de kuip wilt gaan gebruiken, zal de bodem dikker moeten zijn om het omvallen van planten te voorkomen. Heeft u de vijverplanten in een pot staan ? Zorg er dan voor dat de pot voldoende zwaar is zodat hij niet om kan vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts