Waarom kiezen voor vijverpomp droogopstelling ?


Als u een wat grotere vijver heeft kunt kiezen om de vijverpomp in een droogopstelling te installeren. Dit heeft diverse voordelen. We behandelen ze in dit artikel.

De vijverpomp wordt buiten de vijver geplaatst en meestal op een andere manier geïnstalleerd. Zo kunt u bij een droogopstelling gebruik maken van pvc buizen in plaats van slangen. De kans op lekkages zijn op deze manier natuurlijk veel kleiner.
Waarom een vijverpomp met droogopstelling ?

De meeste vijverliefhebbers kiezen voor een droogopstelling van de vijverpomp. Dit houdt in dat de vijverpomp buiten de vijver geplaatst wordt en op deze manier uit het zicht gehouden kan worden. Het kan dus gezien worden als een externe vijverpomp.

Een groot voordeel is tevens dat er bij een zogenaamde droogopstelling gemakkelijk onderhoud kan worden uitgevoerd aan de vijverpomp, mocht dit noodzakelijk zijn.

Mocht de pomp van de vijver verstopt zijn, kunt u deze dus gemakkelijker nakijken.

Datzelfde geldt als u de vijverpomp voor een waterval gebruikt. Ook deze kunt u in een droogopstelling plaatsen.

Door te kiezen voor een vijverpomp droogopstelling zorg er bovendien voor dat er geen onnodige weerstand is.

Dit heeft dan weer te maken met de manier waarop de vijverpomp wordt geplaatst. U hebt geen problemen met opvoerhoogte, maar maakt veel meer gebruik van de zwaartekracht.

Is elke vijverpomp geschikt voor een droogopstelling ?

Nee, u dient er bij aanschaf op te letten of de vijverpomp ook daadwerkelijk voor deze opstelling gebruikt kan worden.

De meeste topmerken zoals Oase, Aquaforte, Hozelock en Blue Eco hebben de modellen in het assortiment die wel gebruikt kunnen worden als droogopstelling. (Links naar Bol.com)

Nogmaals, u dient er dus goed op te letten bij de specificaties van de vijverpomp.

Lees ook : welke vijverpomp kiezen

Wat zijn de beste vijverpompen voor een droogopstelling ?

Zoals gezegd, er zijn veel goede fabrikanten die prima producten leveren. We kunnen wel aangeven dat een veel gebruikt merk/type de Aquaforte dm 10000 vario is. (Link naar Bol.com) Deze pompen kunt u als aanzuigpomp voor de vijverfilter gebruiken, maar ook voor watervallen.

vijverpomp droogopstelling

Waar op letten bij een droogopstelling ?

Voor een optimale werking van een droogopstelling dient de vijverpomp opgesteld te worden onder de waterspiegel.

vijverpomp droogopstelling feat

Stel u hebt bodemdrains, dan moet de vijverpomp dus eigenlijk ook lager geplaatst worden als de bodemdrains.

Een diepe pompput aanleggen is daarbij een prima optie, tenminste als u daar plaats voor hebt.

In veel gevallen – bijvoorbeeld bij koivijvers – betekent dit, dat de pomp op een diepte van minimaal 1,50 meter geplaatst moet worden om gebruik te maken van de zwaartekracht.

Als dit niet mogelijk is, dan dient u rekening te houden van verliescapaciteit. Het is dus niet noodzakelijk om elke vijverpomp bij een droogopstelling in een put te plaatsen. U dient echter dan alleen met verlies capaciteit (opvoerhoogte) rekening te houden.

Een zwaardere vijverpomp aanschaffen zou dan een oplossing kunnen zijn.

De vijverpomp moet immers vijverwater aanzuigen en daarna verplaatsen van de vijverfilter.

8 thoughts on “Waarom kiezen voor vijverpomp droogopstelling ?

 1. Zaandam 23 april

  Ik wil een tuinvijver gaan bouwen van 125breed 250 lang en 1 meter diep hoe kan ik uitrekenen welke droge opstelling pomp ik nodig heb. Is dat 125x250x100x is 3125 liter? Of moet ik dat zo niet bekijken, en welke pomp met eventueel een UV filter of wat dat dan ook is is een hele goeie pomp.

  1. Dag Ron,
   Je hebt de inhoud van de te bouwen tuinvijver goed berekend. Deze zal, als je het zo uitvoert, 3.125 liter inhoud hebben, dus iets meer als 3m3. Als je besluit om een vijverpomp en vijverfilter aan te schaffen, dien je dus rekening te houden met de inhoud. Daarnaast is het belangrijk om de ‘bezetting van de vijver te weten. Veel vijverplanten/vijvervissen vraagt nu eenmaal wat meer dan een tuinvijver met alleen wat waterplanten en een paar vissen. Normaliter zou een systeem moeten aanschaffen dat afgestemd is op deze 3m3. Een goede drukfilter (ik zou er dan een aanschaffen van 5.000 liter capaciteit) en een bijbehorende uv lamp. Ook hiervoor (de lamp) is de bezetting belangrijk. Een inhoud van 3m3 is niet erg groot, dus je zou kunnen volstaan met een uv lamp van 7 Watt.

  2. Beste,
   We hebben op dit moment een vijver waar de aquaforte dm 13000 op de bodem ligt.
   De pomp pompt het water naar een 3 kamerfilter die boven de grond staat. De afvoer van het filter gaat naar de waterval. Dit alles werkt prima en we hebben kraak helder water.
   Nu wil ik de vijver groter gaan maken en een bodemdrain plaatsen maar hoe kan ik de pomp voor het filter laten net zoals nu? Ik heb vernomen dat ik een bak kan ingraven onder water niveau en die vast aansluiten op een 110 mm buis en daar los de pomp in leggen die dan weer het water naar het filter pompt of een droogopstelling waarbij het filter onder waterniveau ligt en zo naar het filter pompt! Of is geen van beide een optie? Ik zou graag dit filter laten staan zoals nu…..wat te doen? En kan het in beide gevallen of is er 1 beter. De vijver gaat worden 5,3 meter X 3 meter X 1,2 meter diep met o.a. koi erin. De bak die ik eventueel in zou willen graven is 1meter X 0,8 meter X 0,5 meter diep. Kan dat en werkt dat…?

   1. Dag Preben, Lastige materie en voor mij niet goed te beoordelen zoals je het nu schetst. Ik kan dus ook niet beoordelen of deze oplossing geschikt is en voldoende zal functioneren.

 2. Beste,

  Ik heb een waterpartij laten aanleggen met een waterval (60cm breed).. Afmetingen van de waterpartij zijn: lengte 3.7m, breedte 1.25m, hoogte 0.8m en opvoerhoogte tot aan de waterval 1.4m. Deze waterpartij heeft dus capaciteit voor 3700l water.. Ik kies voor een pomp met droogopstelling. Er komen geen vissen en geen planten in, alleen ikzelf zal er af en toe in gaan zitten ­čśů. Kan en wil u mij aub heel specifiek zeggen welke pomp ik het beste aanschaf? Ik zou u heel dankbaar zijn!

  1. Dag Mia, Welk merk je aan moet schaffen laat ik aan jou, maar ik zou wel voor een kwaliteitsmerk gaan. Daarnaast zou ik sowieso een regelbare pomp nemen, zodat je er ‘wat mee kunt spelen’ en zodoende de waterval optimaal tot zijn recht kunt laten komen.

 3. Beste,

  we hebben een bestaand waterelement van 495x120x86cm aan ons huis (5,1m┬│). We willen hierop haaks een upflow filter op maken met de pomp in droge opstelling. We hebben daarvoor 485x136x80cm (5,3m┬│) plaats ter beschikking (incl. pomphuis dus). De filter zal via een watervalschaal (+/-30cm) terug in het oorspronkelijke waterelement overlopen. Hoe wordt dan de capaciteit van de pomp bepaald?
  Groeten
  Yves

  1. Dag Yves,
   Ik kan dit zo niet bepalen. Eerlijk gezegd weet ik ook niet wat je met een watervalschaal bedoeld ? Ik denk dat je bedoelt dat het water in een schaal terecht komt en daarna geleidelijk over moet lopen. Ik heb hier helaas geen ervaring mee, dus kan je helaas niet helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts