Vijvervissen kopen ? Waar moet je op letten ?


Als je vijvervissen gaat kopen, zal je je misschien afvragen waar je dit het beste kunt doen. Er zijn tuincentra, vijver speciaalzaken en zelfs het bouwcentrum verkoopt ze tegenwoordig.

Wanneer ga je vijvervissen kopen ?

Stel je hebt een vijver aangelegd. Dan is de kans natuurlijk groot dat je er vijvervissen in wilt hebben. Naast vijverplanten die je in de vijver hebt, vormen de vijvervissen een fraai geheel. Maar wanneer is het beste tijd om de vijvervissen aan te schaffen ?
Doe dit in ieder geval niet direct nadat de vijver gereed is. En ja, we snappen ook wel dat je graag meteen wilt genieten, maar de vijver – als deze is uitgerust met een vijverfilter installatie, zal zich eerst moeten ‘stabiliseren’.

Je kunt van tijd tot tijd het vijverwater testen, om te kijken of de waterwaarden goed zijn en blijven. Het filter moet worden opgestart om de biologische afbraak van afvalstoffen op gang te brengen.

vijvervissen kopen

Nadat je enkele weken gewacht hebt, en als je merkt dat de diverse waterwaarden stabiel blijven, kun je vijvervissen gaan kopen.

Waar vijvervissen kopen ?

Er zijn dus vele plaatsen waar je terecht kunt om vijvervissen aan te schaffen. Ga eerst een kijkje nemen en beslis niet te snel ! En ja, dat is enorm moeilijk. Zeker voor een beginnend vijverliefhebber is dit lastig.

waar vijvervissen kopen

En goede controle van de zaak is noodzakelijk. Dat is dus ook direct een reden om geen vijvervissen online te kopen.

Kijk of de bakken netjes schoon zijn en dat er bijvoorbeeld geen dode vijvervissen in de bakken liggen. Je zult versteld staan hoevaak dit toch nog voorkomt.

In tuincentra en vijver speciaalzaken heb je meestal een ruime keuze om vijvervissen aan te schaffen. Vraag aan de medewerkers waarop je moet letten als je net pas begint met een vijver ! Vraag wat ze eten, hoeveel je ze moet voeren etc..

Welke vijvervissen kopen ?

Welke vijvervissen wilt u gaan kopen ? Het blijft een lastige vraag. Het ligt eraan wat voor soort vijver u heeft.

welke vijvervissen kopen

 

Als de vijver nog maar net aangelegd is, is het misschien verstandig te beginnen met kleinere vijvervissen, die minder duur in aanschaf zijn. U kunt dan bijvoorbeeld goudwindes kopen of goudvissen kopen.

In het artikel Bijzondere vijvervissen in de vijver beschrijven we eigenlijk de meest voorkomende soorten.

Daarnaast hebben we artikelen geschreven over steuren en de zonnebaars in de vijver.

Een apart artikel hebben we ook aan goudselritsen gewijd.

Verzorging

Verzorging van de vijvervissen is een belangrijk onderdeel. Elk dier heeft in gevangenschap recht op de beste verzorging.

Vraag bij de verkoper na hoe hij u kan helpen bij problemen als ziektes etc.

Ook is een goede vijverfilter installatie van belang.

Het voeren van vijvervissen is leuk, maar zorg ervoor dat u zeker niet teveel gaat voeren.

Het teveel voeren van vijvervissen kan leiden tot grote problemen. Zorg ervoor dat het voer dat u geeft binnen vijf minuten is opgegeten.

Tot slot

Het is belangrijk om niet teveel vijvervissen te kopen. Houdt er bovendien rekening mee dat de vissen zullen groeien tot misschien wel grote vijvervissen en dat u dus moet zorgen voor voldoende huisvestingsmogelijkheden.

Nu zult u vragen wat is niet teveel ?

De maatstaf daarvoor is erg lastig aan te geven en dus afhankelijk van de inhoud van uw vijver. Een grote vijver kan immers meer aan dat een kleine vijver.

Pas uw koopgedrag dus hierop aan.

2 thoughts on “Vijvervissen kopen ? Waar moet je op letten ?

 1. Goedendag,
  Ik zag dat u op uw site alles heeft om onze vijver te voorzien van de nodig dingen. Ik heb wel wat advies nodig.
  Onze vijver wordt 5 x 0,8 x 0,8 meter en de 6e meter is 30cm diep. Hij zal binnen nkele weken af zijn.
  In de 6e meter wil ik beplanting hebben. Er moet een rondpompsysteem komen en enkele vissen van 10cm of zo. Niet al te fancy, gewoon goudvissen is al goed.
  3 van de 5 meter zit onder een glazen plaat van het terras.
  Ik schat dat de waterdiepte op 0.7 m

  Waar moet ik rekening mee houden?
  – pomp
  – filter
  – beplaning
  – vissen

  Met vriendelijke groet
  Rik Plattel

  1. Dag Rik,

   Ik schat in dat je een vijver gaat maken van ca. 5 m3 inhoud. Hiervoor zou je dus een pomp moeten aanschaffen die 5.000 liter per uur capaciteit heeft. Iets meer mag ook, zeg 7.500 liter/uur. Zorg ook voor een bijbehorend vijverfilter. Er zijn prima sets verkrijgbaar. De Sicce Drukfilter heeft ook een ingebouwde UV lamp en zou perfect passen bij jou vijver. Ik zou niet teveel vissen in de vijver plaatsen. Je hebt het over goudvissen, dus 15-20 goudvissen van ca. 15-20 cm groot maximaal. Irissen als vijverbeplanting geven naast mooie bloemen ook nog eens een maximale reiniging. Ze zorgen ervoor dat draadalgen voorkomen kunnen worden. Succes met je vijver !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

link to GH Plus

GH Plus

GH plus wordt veelvuldig gebruikt als de gemeten GH waarde van het vijverwater te laag is. GHplus of GH extra wordt dus gebruikt om de GH waarde te verhogen. Een te lage GH waarde betekent dat het...