Vijverwater testen is belangrijk !


Om de waterkwaliteit te monitoren en zo op gezette tijden de kwaliteit van het vijverwater te controleren, is het testen van het vijvertesten noodzakelijk.

In dit artikel op vijverwereld.com zullen vijverwater testen aan de orde komen. Op deze manier kunt u zelf het vijverwater testen.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om het vijverwater te laten testen. Dit kunt bijvoorbeeld laten doen bij een vijverspeciaalzaak of een groter tuincentrum (zoals bijvoorbeeld Intratuin), echter in dit artikel zullen we verder ingaan op het zelf vijverwater testen.

Regelmatig vijverwater testen kan veel problemen voorkomen. Door regelmatig de kwaliteit van het vijverwater uitgebreid te testen kunt u de vijver bijvoorbeeld algenvrij houden.
Vijverwater testen – Welke waarden zijn belangrijk ?

Welke waarden van het vijverwater zijn belangrijk om periodiek te testen ? De belangrijkste zijn :

• PH
• GH
• NH3
• NH4

Wat al deze afkortingen betekenen leest u verderop in dit artikel. Nu gaan we eerst wat dieper in op de GH waarde die het vijverwater moet hebben.

Als u regelmatig de GH waarde van het vijverwater test en deze aanpast zodra de waarde te laag is blijft de waterhardheid op peil. Het vijverwater harder maken doet u door de GH waarde weer te verhogen.

Door te zorgen voor een goede waterhardheid zullen zuurstofplanten blijven groeien en zorgdragen voor voldoende zuurstof in het vijverwater en zullen daarnaast CO2 opnemen uit het vijverwater.

CO2 is de belangrijkste voedingsbron voor algen. Door voldoende CO2 opname door zuurstofplanten wordt algengroei vrijwel onmogelijk gemaakt.

We gaan eerst aangeven hoe u het vijverwater kunt gaan testen.

vijverwater testen

Hoe vijverwater testen ?

U kunt de waterkwaliteit op diverse manieren controleren. Welke vijverwater testen kunt u kopen ?

Voordat u besluit om u uw vijverwater te testen en een vijverwater test te gaan kopen is het belangrijk om de mogelijkheden te kennen. Niet elke test geeft alle gewenste resultaten die u wilt gaan meten.

Er zijn 3 manieren om het vijverwater te testen. Niet elke test methode biedt u dezelfde mogelijkheden. Ook daarover leggen we meer uit.

 • Digitale watertester vijver
 • Vijverwater test kit
 • Vijver test strips

Digitaal vijverwater testen

Het vijverwater digitaal testen doet u met behulp van een electronisch hulpmiddel

Digitale watertesters voor de vijver zijn echter niet goedkoop. U betaalt al snel rond 100 euro voor een Velda Aquatesterpro.

U moet daarnaast ook de ‘indicator strips’ aankopen die zorgen voor de weergave van te meten waterwaarde.

Voordeel is wel dat ze nauwkeurig de gemeten waarde weergeven.

Digitaal het vijverwater testen betekent dat u wel alle belangrijkste waarden van de vijver kunt meten.

Met behulp van de Velda Aquatesterpro kunt u teststrips aankopen om de volgende waterwaarden te meten:

 • PH
 • GH
 • KH
 • TA
 • NO2
 • NO3
 • CI2
 • CO2
 • PO4
 • NH3
 • NH4

Let wel : Naast de digitale watertester zult u dus ook de zogenaamde ‘indicators’ moeten aanschaffen om de desbetreffende waterwaarde te kunnen meten.

Vijverwater test kit

Een vijverwater test kit is vaak zeer uitgebreid voor wat betreft de mogelijkheden om diverse waterwaarden te meten. De meeste vijverwater test kits hebben de belangrijkste waterwaarden testen.

vijverwater testen

De vijverwater test kit bestaat vaak uit diverse vloeistoffen en een kleurenkaart. Met behulp van de vloeistoffen (vaak per waarde die u wilt gaan meten) voert u de test uit.

Nadat u de test heeft uitgevoerd wordt de gemeten waarde beoordeeld aan de hand van een meegeleverde kleurenkaart.

Als u serieus uw vijverwater wilt gaan testen is een test kit een goede optie. Er zijn al goede vijverwater test kits beschikbaar vanaf 35 euro.

Maar welke vijverwater test kit moet u nu kiezen ? Er zijn er veel beschikbaar online.

Er zijn twee fabrikanten die zich actief bezig houden met het meten van de kwaliteit van het vijverwater.

De Colombo Test Lab Case is op bol.com beschikbaar voor 34,65 euro en wordt gratis verzonden.

De JBL Combi Test Set Pond is beschikbaar voor 54,95 euro en ook deze wordt gratis verzonden indien deze bij Bol.com wordt besteld.

Vijver test strips

Vijver test strips

Vijver test strips zijn eenvoudig in gebruik. Nadeel van vijver test strips is dat de meting met behulp van teststrip vaak niet erg nauwkeurig is.

Een aantal belangrijke waterwaterwaardes kunt u wel meten door eenvoudig de teststrip in een bakje met vijverwater.

Het grote voordeel van vijver test strips is weer dat u vaak verschillende waarden tegelijkertijd kunt meten. In geval u de Velda Teststrips gebruikt

Na enige tijd (afhankelijk van wat u gaat meten) kunt u aflezen welke waarde is gemeten.

Vijver test strips worden veel gebruikt omdat ze de belangrijkste waarden aangeven.
Koi Vijverwater testen

Als u in bezit bent van een koi vijver is het belangrijk om een perfecte waterkwaliteit na te streven.

Om uw koi in perfect water te laten zwemmen, zult u dus ook regelmatig het koi vijverwater moeten testen. Vooral als u duurdere koi heeft aangeschaft, is het raadzaam om de waterkwaliteit bijvoorbeeld eens per 2 weken te controleren.

Het houden van koikarpers vereist dat ze een perfecte waterkwaliteit hebben.

Wat zijn goede waterwaarden voor de vijver ?

Wat is nu een goede waterwaarde en welke zijn het belangrijkste waterwaarden ? We geven een overzicht:

 • PH
 • GH
 • NH3
 • NH4

PH Waarde

De ideale PH waarde van een vijver dient tussen 7,0 en 8,5 graden te zijn. De PH waarde geeft de zuurgraad van het vijverwater aan.

GH Waarde

De GH waarde staat voor “Gesamt Hardheid” (een Duitse benaming) en geeft aan hoeveel mineralen in het vijverwater gemeten worden. In vijvers is de ideale GH waarde tussen 8,0 en 12,0 graden.

NH3 Waarde

NH3 staat voor ammoniak. Ammoniak komt in het vijverwater door ontlasting van onder andere vijvervissen. De gemeten NH3 waarde dient altijd 0,0 te zijn. Ammoniak in vijverwater is zeer schadelijk voor vijvervissen.

NH4 Waarde

NH4 is het eenheid die het ammonium gehalte aangeeft. Ammonium is op zich niet schadelijk, maar dient wel ‘onder controle’ gehouden te worden. Een verhoogde ammonium waarde meten in het vijverwater geeft eigenlijk aan dat de filtratie van het vijverwater nog niet perfect in orde is.

One thought on “Vijverwater testen is belangrijk !

 1. Pingback: Vijver winterklaar maken in 10 stappen ! Vijverwereld.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts