Vijvervissen Voeren In De Winter ?


Stel, je hebt een mooie vijver en je vraagt je af : moet ik mijn vijvervissen voeren in de winter ? Moet je eigenlijk vijvervissen voeren in de winter ? Of tot wanneer moeten we vissen eten geven ? Al deze vragen krijgen we regelmatig, zeker als de winterperiode weer voor de deur staat. 

Vandaar dat we dit artikel vandaag publiceren : moet je vissen voeren in de winter ?

Moet je vissen voeren in de winter ?

Het is beter om vijvervissen in de winter niet te voeren. Bij de meeste soorten kunt u stoppen met voeren zodra de watertemperatuur ca. 6 graden Celcius is. Door de lage temperatuur is de stofwisseling bij vijvervissen zo laag, dat ze niet meer eten en dus ook niet gevoerd hoeven te worden.

Naarmate het vijverwater kouder wordt veranderd de stofwisseling van vijvervissen. Hoe kouder het water, des te minder de vijvervissen in beweging komen. Vaak zult u merken dat ze bij koudere temperaturen stil op de bodem van vijver liggen.

Het stoppen met voeren geldt in principe voor alle vijvervissen. Dus niet alleen koi, maar ook goudwinde, goudvissen of andere siervis soorten hoeft u bij temperaturen lager dan 6 graden Celsius niet meer te voeren in de winter. (of de herfst).

vissen voeren winter

Bij temperaturen (van het vijverwater) tussen 6 en 10 graden Celsius worden de vissen trager. Een teken dus dat het kouder wordt en dat ze minder voer nodig hebben.

Als de vijvervissen toch nog naar boven komen als u op de rand van de vijver staat, kunt u ze alsnog voeren. 

U kunt dan ook besluiten om minder te gaan voeren of over te gaan op visvoer met een verlaagde energiewaarde. Deze voeding ook beter verteerbaar en is aangepast aan de tijd van het jaar.

Winter Visvoer
Koi

Winter Visvoer
Overige vijvervissen

Wat eten vissen in de winter ?

In de winter eten vijvervissen niets tot weinig. Omdat ze niet in beweging zijn hebben ze ook geen extra voeding nodig. Ze leven in de winter periode (dus bij vijverwater temperaturen van 6 graden of minder) op hun reserves die ze gedurende het jaar hebben opgebouwd. 

Hoe lang vissen voeren in de vijver ?

In principe kunt u de vijvervissen blijven voeren net zo lang als ze erom vragen. Als vissen hongerig zijn komen ze vaak in beweging als u bij de rand van de vijver komt. Zolang dat gebeurt, kunt u in principe blijven voeren. In de herfst periode kunt u dan eventueel overschakelen op het ‘wintervoer’ zoals hierboven beschreven.

Hoe lang kunnen vijvervissen zonder eten ?

Vijvervissen kunnen lang zonder eten ! In een winterperiode kunnen ze soms 3 tot 4 maanden leven op hun reserves.

In de zomerperiode kunnen ze ook best een paar dagen zonder voeding. Het is dus niet erg als ze minder voer krijgen als u op vakantie gaat en de buren of vrienden slechts 1 x per week de vijvervissen komen voeren.

Steuren voeren in de winter

Bovenstaand advies geldt voor de meeste vijvervissen. Voor steuren gelden iets andere regels, maar ook als u steuren in de vijver heeft moet u tijdens de winter ook deze vissen mondjes maat voeren. Maar geef wel het goede steur wintervoer.

De steur bevindt zich vaak wat dieper in de vijver en neemt vaak zijn voedsel op via de bodem van de vijver. Steurvoer is zwaarder dan ander visvoer en zakt daardoor direct naar de bodem.

Om de andere vijvervissen niet te storen en niet van het steurvoer te laten eten, kunt u de steuren apart voeren door middel van een pvc buis. Telkens als de steur in de buurt van de buis komt, kunt u wat steurvoer laten zakken. Op deze manier voorkomt u dat andere vissen het – vaak te vette – steurvoer gaan eten.

Voer echter de steuren ook beperkt tijdens de winter en voer alleen als u echt constateert dat ze het voeren ook echt opeten. Als ze dit nalaten kunt u ook stoppen met het voeren van de steuren in de winter.

Goudvissen in de vijver in de winter

Ook de goudvissen in de vijver zullen in de winter veel minder actief zijn. Dus ook goudvissen (koudbloedig) zullen geen voeding nodig hebben.

De goudvissen in de vijver zullen de winter prima kunnen overleven zonder !

Tips voor de vijver in de winter

De winter is de vijver een bijzondere periode. Toch willen Vijverwereld.com u een paar tips geven :

 • In principe sterven de vijverplanten af door de kou. De vijvervissen worden dus minder actief en gaan in een soort van winterslaap. Tijd dus om de vijver en hun bewoners met rust te laten. 
 • Zorg dat de vijver klaar is voor de winter !
 • Houdt de vijver altijd open en laat deze dus niet helemaal dichtvriezen.
 • Laat de vijverpomp en vijverfilter gewoon aan

6 thoughts on “Vijvervissen Voeren In De Winter ?

 1. Dag Mijnheer,
  Vandaag 1oktober komen de vissen niet meer eten .Dus stoppen vanaf nu?
  Verder vraag ik mij af of ik nu ook beter de vijverpomp stilleg tot het voorjaar?
  Is dit ok?
  Dank bij voorbaat
  Veerle

  1. Eerlijk gezegd vind ik het nog wat vroeg, Veerle. Hier (Zuid-Nederland) was de temperatuur vandaag nog zo’n 16-17 graden. Normaliter stoppen vijvervissen met eten – en worden veel minder actief – als de vijverwater temperatuur 6 a 7 graden is.

   Het kan natuurlijk zo zijn dat dat wat eerder gebeurd, maar bij deze temperaturen zullen ze zeker nog wel wat eten. Voer daarom wat minder en maximaal zoveel dat ze in 5 minuten alles op hebben. Als ze niet eten, niet voeren.

   Zolang ze eten zou ik de vijverpomp en vijverfilter in werking houden. Normaal kun je overwegen om de vijverfilter en vijverpomp stil te leggen als het enkele dagen 5-7 graden Celcius is (en bovendien de verwachting is dat dit niet veel hoger zal worden de dagen daarna)

 2. het vijverwater is 5 a 6 graden, ze zwemmen toch boven in.
  eigenlijk voer ik ze maar zelden in de zomer met watervlooien.
  en we hebben een paar jonge goudvissen, moet ik nu toch wat geven?
  zo ja wat voor voer en hoe vaak.

  1. Je kunt de vissen gewoon korrelvoer of vlokken geven. Maar bij deze temperaturen zeker niet teveel voeren en goed kijken of ze het voer echt opeten. Door de koude temperatuur komt de stofwisseling bij vissen nagenoeg stil te liggen en kan het zijn dat voer niet meer (of beter niet goed meer) verteerd wordt. Dus zeker niet veel voeren. Als je goed is moet je merken dat je vissen in de zomer veel actiever zijn als in de winter. Ze gebruiken dus ook veel minder ‘energie’ en hun ‘opgeslagen vetten’ zorgen ervoor dat ze winter doorkomen.

 3. Mijn goudwindes komen geregeld boven zwemmen , ik heb ze ook onder een ijslaagje zien zwemmen. De afgelopen weken zie ik ze dagelijks. Ze zwemmen heel rustig rond. Ze wijken duidelijk af van de ‘ natuurlijke’ regel dat ze beneden blijven in de winter. Ik heb geen filters en de fonteinpomp heeft maanden niet aan gestaan.
  Voeren of niet?
  PS ik heb geen dode vissen gezien en de levende groeien goed en hebben in de zomer flink gejongd.

  1. Excuses voor mijn late antwoord. Ik zou ze inderdaad pas voeren als de watertemperatuur 7 a 8 graden is. De spijsvertering van de goudwinde – en andere vijvervissen – komt pas bij deze temperaturen op gang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts