Welke vijverfilter voor een kleine vijver ?


Welke vijverfilter voor een kleine vijver ? Is het eigenlijk wel noodzakelijk om een vijverfilter aan te schaffen voor een kleine vijver ?

Wat is dan de definitie van een kleine vijver of een kleine vijverbak ? Over het algemeen spreken we over kleine vijvers als ze een inhoud hebben tot 2.500 – 3.000 liter. Ook van dit soort vijvers kunt u ontzettend veel plezier hebben natuurlijk. U heeft daarbij de keuze uit verschillende merken en modellen.

De vraag is eigenlijk : heeft u wel een vijverfilter nodig voor een vijver van 2.500 – 3.000 liter inhoud ?

Welke vijverfilter voor een kleine vijver ?

Om deze vraag “Welke vijverfilter voor een kleine vijver ?” te kunnen beantwoorden moet u zich eigenlijk afvragen of u een schone en heldere vijver wilt hebben. Als dat antwoord positief is, is een vijverfilter voor een kleine vijver aan te raden.

U kunt kiezen voor een zogenaamde All-in-One oplossing van Ubbink. Met de Filtra Pure 4000 koopt u dan een vijverfilter, vijverfilter en UV lamp als vijverfilter set.

De Hozelock Easyclear 3000 is bovendien uitgerust met een ingebouwd fonteintje en is ook verkrijgbaar voor wat grotere vijver.

(*) Filter, pomp en UVC unit
Wat doet een vijverfilter precies ?

Een vijverfilter heeft een biologische werking. In het filtermateriaal van de filter nestelen zich bacteriën zich ervoor zorgen dat het vijverwater gereinigd wordt.

Vervuiling van het water kan plaatsvinden door voedselresten voor de vijvervissen, ontlasting van vijvervissen en plantenresten.

Welke vijverfilter voor een kleine vijver ?
Foto : G. Garain (B)

In een biologische vijverfilter zorgen dus de bacteriën ervoor dat het vijverwater schoon en gezond blijft. Door vuildeeltjes om te zetten naar CO2 zorgen de bacteriën ervoor dat er voldoende voeding voor met name zuurstofplanten ontstaat.

Zuurstofplanten die onvoldoende CO2 als voeding krijgen zijn kansloos om te groeien. Wij schreven hierover al een artikel : “Help, mijn zuurstofplanten groeien niet”

Een vijverfilter voor een kleine vijver heeft dus wel degelijk een toegevoegde waarde, zeker als u een schone en heldere vijver wilt houden.

Algemeen advies

Veel mensen beginnen enthousiast aan een vijver. Het is ook een hele leuke hobby. Belangrijk is om aan te geven dat ook vijvers problemen kunnen geven.

Ze vragen om onderhoud en om goed materiaal. Zeker als u ervan wilt genieten en dagelijks de vissen wilt zien.

Om ook een kleine vijver goed in conditie te houden is het belangrijk om te weten :

  • Niet teveel vissen te houden
  • Niet teveel vijverplanten in de vijver te houden
  • Matig te voeren
  • De bodem goed schoon te houden
  • Een goed vijverfilter systeem zorgt voor een heldere vijver !

Grote keuze vijverfilters voor kleine vijvers

Als u eenmaal besloten hebt om tot aanschaf over te gaan en daarna wat gaat rondkijken op internet zal het u opvallen dat het aanbod groot is.

Er zijn goedkope vijverfilters en dure modellen verkrijgbaar. Daarnaast zullen de meeste modellen drukfilters zijn. Het voordeel van een drukfilter is dat deze gemakkelijk schoon te maken zijn en daarnaast compact zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens gemakkelijk weg te werken, zodat ze uit het zicht staan.

Zoals gezegd : de prijzen kunnen nogal verschillen. Meestal heeft dat direct te maken met de fabrikant. Er zijn goede en minder goede fabrikanten die vijverfilters te koop aanbieden op internet.

Belangrijk bij uw keuze is dat u voor een ‘bekend’ merk kiest. Zo zijn Ubbink vijverfilters en Hozelock vijverfilters uitermate geschikt voor de kleine vijver en hebben deze fabrikanten een bijzonder lang ’track-record’. Beide zijn marktleider als het gaat om vijverproducten.

Capaciteit

De capaciteit van het vijverfilter is dus belangrijk. Hoeveel inhoud heeft uw vijver ? Direct daarmee verbonden is de capaciteit van de vijverpomp.

De vijverpomp verzorgd het transport van het vijverwater naar de vijverfilter. De keuze voor de vijverpomp is dus zeker net zo belangrijk.

De pomp dient afgestemd te zijn op de soort vijver. Ook in een kleine vijver met vissen en vijverplanten, dient de pomp iets meer te verpompen per uur. Overcapaciteit is eigenlijk niet mogelijk. Het is dus altijd beter om een wat grotere capaciteit aan te schaffen dan een te krappe capaciteit.

Helder houden van de vijver

Een vijverfilter helpt u bij het helder en gezond houden van de kleine vijver. Het maakt daarbij niet uit of nu een vijverfilter set aanschaft of zelf een combinatie maakt van een vijverpomp met filter en een uv lamp unit.

Let er wel ook dat ook de capaciteit van uv lamp belangrijk is. Ook deze dient afgestemd te zijn met de inhoud van de vijver.

Een UV lamp unit kan ertoe bijdragen dat met name zweefalgen direct worden gedood zodra ze aan het uv licht worden blootgesteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts