Zonnebaars in de vijver ?


Kun je een zonnebaars in de vijver houden ? In dit artikel behandelen we een zeer mooie vis : de zonnebaars !

In dit artikel gaan we in op een uitzonderlijke vijvervis: de zonnebaars

IN DE ZOMER VAN 2019 IS ECHTER EEN VERBOD OP DE VERKOOP VAN DE ZONNEBAARS VAN KRACHT. (zie de link in de comments).

We behandelen alle aspecten van deze vissoort :

 • Wat is een zonnebaars ?
 • Hoe groot worden ze ?
 • Andere eigenschappen
 • Wat is goede voeding ?
Wat is een zonnebaars ?

Een zonnebaars behoort tot de roofvissen. Hij heeft prachtige kleuren en wordt daarom wel in vijvers gehouden. Ook worden ze soms in aquaria gehouden. Over het algemeen kunnen ze schuw zijn in vijver en dus zichzelf graag verstoppen. Het vangen uit de vijver kan een heel karwei zijn !

Lees ook : Vijvervissen kopen

Speciaal voer voor zonnebaars

Aangepast voer voor zonnebaarzen bestaat eruit dat er voldoende dierlijke voedingsstoffen worden verstrekt. Ik zelf heb goede ervaringen met Nature Fish Food (link om direct te bestellen via Bol.com) dat door Velda op de markt gebracht wordt.

Het bijvoeren zal dus hoofdzakelijk bestaan uit larven en wormen. Daarnaast voeden zonnebaarzen zich met visseneieren en jonge visjes.

Hoe groot wordt een zonnebaars ?

De zonnebaars wordt in principe zo’n 15 centimeter groot en heeft dus een prachtige tekening op zijn lichaam. Als de zon in het vijverwater schijnt, zult u hem gemakkelijk herkennen doordat de glinstering weerkaatst door de zonnestralen. Het zijn overigens snelle groeiers, dus de maximale lengte van circa 15 centimeter zal snel bereikt worden.

zonnebaars in de vijver

Waterkwaliteit

Het zijn op zich sterke vissen maar zijn erg gevoelig voor de kwaliteit van het vijverwater. Dit betekent dat het vijverwater uitermate geschikt moet zijn voor deze vissoort.

Problemen met het vijverwater zult u dan vrijwel direct opmerken in het gedrag van deze vijverbewoner.

Ze zijn zeer gevoelig voor vervuiling in het vijverwater. Het vijverwater regelmatig testen is natuurlijk sowieso een vereiste voor een serieuze vijverliefhebber.

Een zonnebaars houdt de vijver schoon !

Ze eten in principe alleen dierlijk voedsel. In een vijver met bijvoorbeeld koi of goudvissen, zullen ze zich tegoed doen aan de wormpjes en andere levende organisme als parasieten, die bijvoorbeeld op de koi of goudvissen zitten.

Hoeveel zonnebaarzen houden in een vijver ?

Normaliter wordt aangeraden om slechts 1 exemplaar in een vijver te houden. De reden hiervoor is dat ze zich razendsnel voortplanten en dus ook snel voor overbevolking kunnen zorgen.

Als er teveel zonnebaarzen in een vijver zitten, zullen ze gaan vechten om voedsel. Aangezien het echte vleeseters en roofvissen zijn, zullen uw andere vissen ten prooi vallen deze roofvissen.

Door het aantal te beperken tot 1 zullen er geen problemen kunnen ontstaan door overbevolking.

Waar kun je een zonnebaars kopen ?

In de zomer van 2019 werd een verbod op verkoop van de zonnebaars van kracht. In principe kunt u deze vis dus nergens meer kopen. 

Wat eet een zonnebaars ?

Een zonnebaars eet in principe alleen dierlijk voedsel. Als u besluit om in een vijver of aquarium een exemplaar te houden, dient de voeding voor deze vissoort ook aangepast te worden.

Larven of wormpjes komen dus op het menu voor de speciale vijver bewoner en dit zal voldoende zijn om zijn om in zijn 1e levensbehoefte te voorzien.

Samen met andere vissen ?

Een zonnebaars in een vijver met koi of goudvissen gaat prima. Er zullen weinig tot geen problemen ontstaan in de vijver als u ze dus samen in de vijver wilt gaan houden. Beperk het aantal zonnebaarzen in een vijver echter tot 1 (!) – zie hiervoor.

14 thoughts on “Zonnebaars in de vijver ?

 1. Op uw website is nog informatie te vinden over het houden van zonnebaars. Sinds afgelopen zomer is het verboden om zonnebaars te verkopen:
  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten
  https://nos.nl/artikel/2297655-waarom-deze-vis-en-16-andere-soorten-nu-op-de-zwarte-lijst-staan-in-de-eu.html

  Misschien is het daarom goed om de informatie over het houden van zonnebaars en bittervoorn van uw website te verwijderen? Dit kan mensen namelijk op het verkeerde been zetten, en ik neem aan dat u uw klanten goed voor wilt lichten.

  1. We werden (terecht) geattendeerd op het feit dat de zonnebaars niet meer in vijvers gehouden mag worden. We hebben het artikel niet verwijderd, maar wel duidelijk aangegeven dat deze vissoort dus niet meer verkocht mag worden.

  2. Een zonnebaars aangekocht voor 2019 mag gewoon blijven leven in de vijver. Het is daarom wel aangewezen dat er informatie over deze vis te vinden blijft.

 2. Beste… Ik heb een geheel andere mening over de zonnebaars in de Nederlandse natuur vwb de schadelijke gevolgen. Wateren waar deze soort goed gedijen zijn in de meeste gevallen al verstoord. Ik heb een kanaal met oa zonnebaars en totaal geen problemen. Bij mij wemelt het Van de kroes karper en bittervoorn. Hier kwam ik afgelopen zomer achter. Als een water gezond is en onderhouden en wat diepere plekken heeft zodat snoek kan overleven zal de zonnebaars nooit een probleem opleveren. Nauwelijks of geen onderhoud is het grootste probleem. Ps via watervogels worden zonnebaarzen gewoon verspreid want mijn water is afgesloten.

  1. Beste Patrick,
   Iedereen kan/mag natuurlijk een mening hebben. Feit is dat de zonnebaars (helaas) niet meer in vijvers gehouden mag worden.

   1. Idd denk ik er geheel anders over. De zonnebaars ving ik vroeger in den haag al aan een hengeltje. Jaren 80. De zonnebaars in mijn sloot zorgt ervoor dat ik een ijsvogel dagelijks bij het water zie. Die kleine zonnebaarzen zijn geen partij voor deze vogels. Dus tja… Zo kan ik ook nog wel een discussie opwerpen of bijvoorbeeld de aalscholver wel in Nederland thuis hoort. Onzin vind ik het maar dat had u wel begrepen. En nog een opmerking deze vissoort zal in Nederland echt niet verdwijnen door deze te verbieden. De natuur lost dat zelf wel op. Vr gr

 3. Net ontdekt dat ik 2 zonnebaars (voorlopig) in mijn vijver heb, vermoedelijk meegekomen uit mijn nonkel zijn vijver (meer dan 4jr geleden al). Maar al mijn andere vissen (goudvissen en koi’s) doen het goed. Mijn vissen leven van wat er in het water zwemt/leeft, verder niks. Af en toe eens een goeie gieter (10l) uit mijn regenput met veel muggenlarven. Verder leven ze in prefecte harmonie met de Koi’s en goudvissen.

 4. hallo, ik heb zelf het idee dat hier totaal verkeerde info wordt gegeven over de zonnebaars. wij hebben een vijver met goudvissen van 5 tot 25 cm. Daarin hadden we 1 zonnebaars gezet en binnen 2 dagen waren alle vissen tot 8 cm opgegeten en was onze vriend al flink gegroeid. we hebben hem zelfs levend voer enzo gegeven zodat ie niet aan de goudvissen zou komen. KOOP DEZE VIS NIET. heb je er 1 doe hem dan weg op marktplaats. dump hem ook niet in het wild. we hebben 3 keer geprobeerd een zonnebaars in de vijver te houden. het gaat gewoon niet.

  1. Dag Joran,
   Ik weet eigenlijk niet goed wat je bedoeld om eerlijk te zijn. Wij raden het houden van dit soort (roof)vissen ook niet aan. Het artikel is geschreven waarin het houden van de zonnebaars nog niet verboden was. Vandaar ook de informatie die er later aan toegevoegd is.

  2. Ik heb al meer dan 20 een zonnebaars in mijn vijver gehad. Nooit problemen gehad met de andere vissen. In tegendeel, hij zorgde er voor dat ik veel minder parasieten had en ik dan ook veel minder schade had aan mijn andere vissen. Hij zorgt op een natuurlijke wijze er voor dat je minder chemische parasietbestrijding hoeft te gebruiken. Je moet hem natuurlijk in een normale habitat zetten en niet in een klein vijvertje met kleine vissen. Je zet een kat toch ook niet in een klein kooitje met kuikentjes . 😉

 5. Ik heb al jaren een zonnebaars in mijn vijver met goudvissen, goudwindes en rietvoorns. Ik probeer hiermee de visstand in de vijver op peil te houden. Hij verkeert in goede gezondheid maar is jammer genoeg niet in staat het jong gebroed in toom te houden waardoor overbevolking dreigt in de vijver.
  Ik wil dit toch op natuurlijke wijze bereiken.
  Welke andere vis zou ik er bij moeten zetten?

  1. Ik heb te weinig informatie om uw vraag goed te kunnen beoordelen. Als u een vrij grote vijver heeft is 1 zonnebaars wellicht onvoldoende om de visstand op peil te houden. Bovendien ben ik van mening (afhankelijk van de grootte van de vijver) dat u geen siervis (zoals de goudvissen en goudwindes) bij roofvissen moet zetten. De zonnebaars is daarvoor zeker niet geschikt.

 6. Sinds 2018 heb ik een koi vijver , toen heb ik vernomen dat er een parasiet bestaat die gaatjes in de folie vreet ,nu 3jaar later is het zover.
  De dader zou de larve zijn van de schietmot .
  In de natuur maakt deze larve een cocon van zandkorrels of organisch materiaal
  In de vijver vindt ze dat niet ,maar vreet stukjes uit de rubberfolie.

  Jean

  1. Dag Jean,
   Ik heb inmiddels contact gehad met een van de fabrikanten van rubberfolie. De larven van de schietmot noemen we ookwel kokerjuffers. Na contact met de fabrikant gaf deze aan dat hij dit probleem nog nooit aan de hand heeft gehad. Natuurlijk gaan de larven in een vijver aan de slag, maar rubberfolie stukmaken ? Veel zal afhangen hoe dik de rubberfolie is. In ieder geval is het een vervelende situatie voor je. Jammer ook dat ik je op dit moment niet kan helpen met een oplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

link to GH Plus

GH Plus

GH plus wordt veelvuldig gebruikt als de gemeten GH waarde van het vijverwater te laag is. GHplus of GH extra wordt dus gebruikt om de GH waarde te verhogen. Een te lage GH waarde betekent dat het...