Help ! Mijn zuurstofplanten groeien niet


Zuurstofplanten groeien niet

Help ! Mijn zuurstofplanten groeien niet. Het is een veelvoorkomend probleem : zuurstofplanten die niet of nauwelijks groeien. Vandaar dat we daar een artikel aan willen besteden. Het spreekt voor zich dat zuurstofplanten een belangrijke functie in de vijver hebben.

Vijverplanten die niet groeien kunnen daarom voor een verstoring van de biologisch balans in de vijver zorgen. Gevolg is vaak troebel vijverwater.

Oorzaak waarom zuurstofplanten niet groeien

In de meeste gevallen is de oorzaak van niet groeiende zuurstofplanten snel te vinden als u een vijverwater test gaat uitvoeren. Al snel blijft dat de waterhardheid te laag is.

De waterhardheid behoort tussen 8 en 12 graden te zijn. Door middel van een vijver test set is dit makkelijk vast te stellen.

In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.

Ook andere waardes dienen natuurlijk op orde te zijn. Zo zult u moeten vaststellen dat de KH waarde ook op het juiste niveau is. Deze dient tussen 6 en 12 graden te zijn.

Andere factoren die van belang zijn bij de groei van zuurstofplanten zijn :

 • Voldoende voedingsstoffen aanwezig (nitraten en fosfaten)
 • Voldoende ijzer en koolzuur gehalte in het vijverwater

Zuurstofplanten groeien niet

Probleem vaststellen : Meten is weten !

Hoe weet je nu of je een probleem hebt met de GH of KH waarde ? Er is maar 1 manier en dat is het vijverwater regelmatig testen. Moeilijk hoeft dat niet te zijn. (Link naar test strips op Bol.com)

Regelmatige – bijvoorbeeld maandelijkse – controles van het vijverwater zijn eigenlijk standaard routine voor elke vijverliefhebber.

Een goede vijverwater test set is dan ook geen overbodige luxe. Deze testset kunt u bijvoorbeeld 1 keer per maand gebruiken. Op die manier wordt de vijver ‘goed in de gaten gehouden’ en zullen problemen voor wat betreft waterwaardes snel worden ontdekt.

Wat is de functie van zuurstofplanten ?

Zuurstofplanten dienen natuurlijk ergens voor. Ze zorgen ervoor dat kooldioxide wordt omgezet in zuurstof. Ze zijn van onschatbare waarde in een vijver en zorgen er voor dat bacterieleven in de vijver de kans krijgt om de vijver ‘schoon’ te houden.

Bovendien nemen zuurstofplanten en vijverplanten veel voedingsstoffen uit het vijverwater op, waardoor algengroei direct wordt bestreden. Draadalgen bijvoorbeeld zijn in feite waterplanten die pas een kans krijgen als ze te weinig ‘concurrentie’ hebben van zuurstofplanten.

Zuurstofplanten houden het vijverwater dus helder !

Wat zijn de meest gebruikte soorten in vijvers ?

Wat is nu de meest voorkomende of gebruikte soort zuurstofplant in een vijver ? We hebben een top 3 samengesteld :

 1. (Glanzend) fonteinkruid
 2. Waterpest
 3. Hoornblad

Als zuurstofplanten niet groeien kun je ook vaak andere kenmerken snel ontdekken. Zo zal glanzend fonteinkruid helemaal geel of bruin gaan kleuren. De kleur die het eigenlijk moet hebben is natuurlijk lichtgroen.

Datzelfde geldt ook voor waterpest en hoornblad. Ook die zullen verkleuren en als dat feitelijk het geval is, is dat een signaal dat er een probleem is.

Maar wat kun je snel oplossen als je zuurstofplanten niet groeien ? Vaak horen we : mijn glanzend fonteinkruid groeit niet of de waterpest gaat dood.

Snelle oplossingen om de waterhardheid van de vijver te verhogen

De snelle oplossingen bestaan er dus uit om de oorzaken weg te nemen. Waterhardheid van de vijver verhogen dus. Maar hoe doe je dat dan ?

Er zijn producten in de handel verkrijgbaar waarmee u de waterhardheid van de vijver kunt verhogen.

 • GH Plus
 • Mineral Clay

Wat is GH Plus ?

GH Plus (Link naar Bol.com) is een product dat de GH waarde van het vijverwater zal verhogen. Het is verkrijgbaar in poedervorm. Afhankelijk van de inhoud van uw vijver dient u dit product toe te voegen aan het vijverwater. Daardoor zal de GH waarde direct een boost krijgen.

De minimale waarde moet 10 zijn. In veel gevallen zult u constateren dat de waarde in uw vijver veel lager ligt. Dat is dan ook de primaire oorzaak van niet groeiende zuurstofplanten.

Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat de voeding van de zuurstofplanten wordt gestimuleerd. Ook hiervoor zijn volop producten verkrijgbaar.

Wat is Mineral Clay ?

Mineral Clay zal de waterkwaliteit van de vijver verbeteren. De GH en KH waarde zal door toevoeging van Mineral Clay op peil gebracht kunnen worden.

Ook hier geldt dat de inhoud van de vijver bepalend is voor de hoeveelheid product die u moet gebruiken. Voor mineral clay geldt dat u 1 kg per 5.000 liter vijverwater dient te gebruiken om de waarden op peil te krijgen.

Goede voeding zuurstofplanten

Naast een goede GH en KH waarde is voeding voor zuurstofplanten erg belangrijk om te kunnen groeien. Zuurstofplanten hebben CO2 (Kooldioxide) nodig dat uit het vijverwater gehaald wordt.

Een tekort aan CO2 kunt u meten door de KH waarde karbonaathardheid te bepalen. Is de KH waarde lager dan 7 graden, dient u CO2 toe te voegen. KH plus (Link naar Bol.com) is een product dat dit probleem oplost en dat u direct aan het vijverwater kunt toevoegen.

Terug naar groeiende zuurstofplanten

Uw vijver prachtig helder krijgen en daarin prachtig bloeiende en groeiende zuurstofplanten zien is dus een kwestie van ervoor te zorgen dat met name de GH en KH waarde van het vijverwater op orde is.

Uiteraard zijn daarnaast andere zaken ook belangrijk, maar het begint met meten en weten van deze waardes. In veel gevallen hebt u dan het probleem snel gevonden en kan een en ander snel gecorrigeerd worden.

Samenvatting zuurstofplanten groeien niet

 • Waterkwaliteit is bepalend of uw zuurstofplanten groeien of niet. Een goede KH en GH waarde wordt bepaald door het vijverwater te testen.
 • Als de waarden te laag zijn zullen zuurplanten niet groeien of zelfs afsterven.
 • GH plus, KH plus en Mineral Clay kunnen dit probleem snel verhelpen.

9 thoughts on “Help ! Mijn zuurstofplanten groeien niet

 1. Ik heb een kleine vijverbak van 350 liter. Mijn planten willen ook niet goed groeien. Er staan wel veel planten in en rondom de vijverrand(±15 stuks), waaronder 4 stuks zuurstofplanten, waterpest en lidsteng. Bij sommige lidsteng en waterpest missen de onderste blaadjes. Ik voeg elke week wat Ferro ijzer toe.. Ik meet vrijwel geen fosfaat en nitraat, dat zou zo moeten volgens internet. Het water is helder maar wel wat alg groei. De andere waarden zijn goed. Zou de lage fosfaat/nitraat de oorzaak kunnen zijn? Moet ik extra fosfaat/nitraat toevoegen. Moet je zo’n vijverbak gewoon vergelijken met een aquarium.

  1. Dag Matthijs,

   Zoals je het probleem beschrijft, lijkt het er meer op dat je teveel planten in de vijver hebt, waardoor er niet genoeg zonlicht bij de zuurstofplanten kan komen. Uit je verhaal wordt niet duidelijk waar de zuurstofplanten in de vijverbak staan. Als de zuurstofplanten tussen de andere planten staan – aan de vijverrand – is het wellicht een idee om de zuurstofplanten ‘vrij’ in het midden van de vijverbak te plaatsen, waardoor het zonlicht alle kans krijgt. Als alle andere waterwaarden (met name de GH en KH goed zijn en er regelmatig wat water verversd wordt) zullen de zuurstofplanten beter tot hun recht komen.

 2. Hallo Leonardo, de zuurstofplanten staan al in het midden en de helft van de dag in de zon. En de overige planten staan rondom de vijver in een moerasrand, dat wordt voorzien van vijverwater. Het water is helder. Als ik zo’n lidsteng eruit haal zijn de onderste blaadjes compleet verdwenen. Het lijkt op een tekort van iets, Zou het toch komen door die vrijwel niet aanwezige nitraat en fosfaat?

  1. Dag Matthijs,

   De rest van de plant (lidsteng) is wel volledig ‘gaaf’ ? Nog een vraag : heb je ook nog vissen in de vijverbak ?

   1. Alle toppen van de lidsteng zitten nog onder water en die zijn nog gaaf. Er zitten 8 vissen in.

 3. Wij hebben sinds een week of 10 een nieuwe vijver aan laten leggen. Daarin staan 20 bosjes aarvederkruid, 16 bosjes waterpest, 4 bosjes fonteinkruid en sinds afgelopen zaterdag zitten er 15 goudwindes in. De vijver heeft een inhoud van 4000 liter en is ongeveer 75cm diep.
  We hebben het volgende probleem. De GH waarde blijft op 6 hangen ook na het toevoegen van 1 kg Mineral Clay en voor 5000 liter GH Plus. De enige planten die het doen zijn het aarvederkruid. De rest wordt geel en groeit niet. Het fonteinkruid wordt bruin en groeit ook niet. De hovenier zegt dat we geduld moeten hebben omdat het water zich moet ontwikkelen tot vijverwater. We hebben nog 4 mandjes aarvederkruid besteld en hopen dat deze de zet naar een goede vijver kunnen geven.
  Ik lees overal dat de GH boven de 10 moet zijn, maar dat lukt tot op heden niet. Ik heb nog een bus GH Plus voor 10.000 liter water staan, maar durf dat niet goed te gaan gebruiken omdat er al een bus (afgelopen zaterdag 13 juli) voor 5000 liter GHPlus in zit…….
  Wat moeten we doen om de vijver goed te krijgen? Er is ons ook gezegd om een UV lamp erin te doen, maar ik weet niet of dat gaat werken.
  Er is geen pomp in de vijver aanwezig, we hopen op natuurlijke weg de vijver goed te krijgen.
  Wij wonen in Dronten en zouden graag in contact komen met iemand die ons verder kan helpen.
  Met vriendelijke groeten
  Gert Barendsen

  1. Ik heb contact gezocht met Gert gisteravond om het probleem wat beter in kaart te kunnen brengen. Er zit een klein aantal kleine vissen in zijn nieuwe vijver. Bovendien had zijn vijver al last van draadalgen. Hij gebruikt teststrips om de kwaliteit van het vijverwater te testen. Ik heb hem geadviseerd om een goede testset aan te schaffen en de strips even niet te gebruiken. De ‘druppel test sets’ zijn nu eenmaal wat meer accuraat. Aangezien het een nieuwe vijver is, zal deze inderdaad enige tijd nodig hebben om een ‘evenwicht’ te vinden. Maar de aanplant van jonge vijverplanten zal gepaard moeten gaan met een hogere GH waarde. Dit omdat vijverplanten nu eenmaal hard vijverwater nodig hebben, zeker in nieuwe vijvers. Daarbij moet eigenlijk ook eerlijk aangegeven worden dat bij het aanplanten van nieuwe vijvers altijd een percentage het niet zal redden. In dit geval is dit dus ook het geval. Bij zijn laatste test bleek het vijverwater nog steeds een gh waarde van ca. 6 te hebben. De PH waarde zit op 7 (dus die is goed). Dus toch eerst een goede test aanschaffen en daarna de gh waarde verhogen met gh plus is een oplossing. Leidingwater is Dronten heeft een gh waarde van circa. 7,7. Het is het beste om de gh waarde met gh plus te verhogen naar 10 of 12. Voorafgaande aan het toevoegen van gh plus zou hij ook nog een paar dagen 10 tot 15% water kunnen verversen, met het doel de gh waarde op die 7,7 te krijgen.

 4. Reeds 15 jaar hebben we een vijver met een inhoud van 16000L. Nog nooit algen gehad en zo klaar tot op de bodem (1m10) dat je er zelfs zou van drinken als drinkwater. Glanzend en drijvend fontijnkruid, Waterlelie (2) en wat gedoornd hoornblad.
  De waterwaarden:
  PH: 7,5
  GH: 14
  KH: 8
  Waterlelies bloeien een beetje met kleine blaadjes en de rest van de zuurstofplanten komt zelfs niet tot aan de waterrand.
  Er staat een biologische filter ( oase screenmatic 18) die dag en nacht het water laat circuleren.
  Reeds enkele jaren maak ik zelfs geen gebruik meer van de UV lamp.
  Voldoende bacteriën in de filtermatten na de winter.
  Hopende op beterschap dit jaar, anders…
  Wat doen we dan nog verkeerd?

  1. Het is lastig om dit zo te beoordelen. De waterwaardes zijn in orde, dus dat is de voornaamste reden waarom zuurstofplanten niet groeien. Maar er zijn meer factoren : gebrek aan voedingsstoffen, aantal uren zonlicht op de vijver, aantal vijvervissen en welke soorten hebt u in de vijver ?
   Voedingsstoffen voor zuurstofplanten : De voeding bestaat uit koolzuur (CO2 of kooldioxide), Nitraat (NO3) en mineralen (verbindingen van Ca en Mg) – Heeft u deze ook gemeten ?
   Lees anders ook eens dit artikel : (https://vijver.blog/zuurstofplanten-vijver-groeien-niet/).
   Ten aanzien van zonlicht is het zo dat de zuurstofplanten niet te diep in de vijver geplaatst moeten zijn. Zorg ervoor dat ze minimaal 6 uur per dag direct zonlicht ontvangen. Ten aanzien van het aantal vissen in de vijver : zorg ervoor dat u maximaal 1 meter vis per m3 inhoud van de vijver als uitgangspunt neemt. Dus bij een vijver van 10 m3 inhoud, maximaal 10 m1 vis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts